Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2010,
21.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 10. 10. 2010, 21.14

8 let

Najmočnejši turnir v zgodovini šaha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V španskem Bilbau se je začel najmočnejši šahovski turnir v zgodovini, igralska zasedba pa je naravnost spektakularna.

Šahovski navdušenci so si komajda oddahnili od olimpijade, ki so jo v daljnji Sibiriji priredili Rusi, sedaj pa se na črnobelih poljih obeta nova poslastica. Turnir Bilbao Masters je namreč po povprečju ratinških točk najmočnejši v zgodovini, kar pomeni izjemno 22. kategorijo. Zanimivo je, da si je prejšnji rekord prav tako lastil isti turnir iz leta 2008, letošnji pa ga je še malce presegel.

Krvoločni tiger iz Madrasa

Na turnirju nastopajo sama izjemna imena, ki so ali bodo krojila usodo kraljevske igre. In kdo je izbrana četverica?

Kot prvega se spodobi omeniti trenutnega svetovnega prvaka Indijca Viswanathana Ananda (ELO rating 2800), ki je edini v zgodovini osvojil naslov v kar treh različnih formatih – po turnirskem sistemu, po izločilnem sistemu in v klasičnem dvoboju, izvrsten pa je tudi v hitropoteznem šahu. Anand je v Indiji pravi zvezdnik, v tej multinacionalni državi z več kot milijardo prebivalci pa je bil izbran celo za športnika leta.

Brezkompromisni viking

Če bi sodili samo po ratingu, je favorit turnirja še ne 20-letni norveški čudežni mladenič Magnus Carlsen, ki ga vsi vidijo kot prihodnjega svetovnega prvaka in dostojnega naslednika legendarnega Garija Kasparova. Kako tudi ne, saj je Carlsen pri rosnih 19 letih dosegel drugi najvišji rating v zgodovini – 2826 točk, kar seveda pomeni, da je tudi prvi na svetovni lestvici. Na minuli olimpijadi je sicer igral krepko pod svojo ravnijo, izgubil je namreč kar tri partije, kar bo seveda pomenilo tudi izgubo nekaj točk, vse pa zanima, ali je šlo zgolj za neobičajen trenutek slabosti. Carlsen se je namreč v preteklih letih iz meseca v mesec le dvigal, to pa je njegov prvi padec v igri, zato bo zanimivo opazovati, kako se bo odzval na novo situacijo. Uvod sicer ne obeta nič dobrega, saj je izgubil v prvem in drugem krogu proti Kramniku oziroma Anandu.

Rabelj velikega Kasparova in udeleženec ''straniščne afere''

Tukaj je še Rus Vladimir Kramnik (ELO 2780), ki je s prestola najboljšega vrgel Garija Kasparova in se nato spretno izogibal povratnemu dvoboju, zaradi česar so ga mnogi začeli gledati postrani, Kasparov pa je izgubil veselje do šahiranja in se raje posvetil politiki. Kramnik je tudi eden izmed petih, ki so presegli magičnih 2800 točk ratinga (polega Kasparova, Ananda, Carlsena in Topalova), naslov prvaka pa je moral gladko prepustiti prav Anandu. Kramnik se je v zgodovino zapisal tudi z znamenitim dvobojem za naslov prvaka proti Bolgaru Veselinu Topalovu in tako imenovano ''straniščno afero'', ko ga je slednji obtožil goljufanja.

Kako bo plul ''gusar iz Rige''?

Na papirju najšibkejši je ''gusar iz Rige'' ali ''ogenj na šahovnici'' – Latvijec Aleksej Širov (ELO 2749) , ki igra pod špansko zastavo. Širov si je svoje vzdevke priboril z navdahnjeno in brezkompromisno igro, v devetdesetih pa si je po nizu imenitnih rezultatov v odločilnem spopadu s Kramnikom priigral tudi pravico do dvoboja s Kasparovom, s katerim pa je imel do takrat katastrofalno bilanco – 15:0 ob nekaj remijih. Kasparov je bil edini, ki ga ''ogenj na šahovnici'' ni nikoli opekel, dvoboja pa sploh nista odigrala, saj ni bilo sponzorja, ki bi bil pripravljen sodelovati pri igri mačke z mišjo. Namesto tega se je Kasparov odločil za poraženca in nekdanjega učenca Kramnika ter izgubil ... Širov je naslednjih nekaj let tudi živel tako viharno kot je igral, sledilo je nekaj propadlih zakonov in zapuščenih otrok, njegove poteze pa še vedno jemljejo dih.

Za piko na i manjka le Topalov, za tako visok rang turnirja pa sta prva kroga postregla z izjemno krvavimi obračuni – zgolj enim remijem ob treh odločenih partijah. Na dnu lestvice je trenutno presenetljivo Carlsen, če je na tako močnem turnirju sploh mogoče govoriti o presenečenjih in favoritih.

Ne spreglejte