Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 7. 2013,
12.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 7. 2013, 12.42

8 let, 5 mesecev

Najboljši slovenski šahist na robu stoterice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Julijska lestvica najboljših šahistov kaže dodobra premešano podobo, medtem ko povsem na vrhu seveda ostaja nedotakljivi rating Norvežana Magnusa Carlsena.

Odkar Svetovna šahovska organizacija (FIDE) objavlja ratinški seznam sleherni mesec, so občutnejši vzponi in padci manj verjetni, kar pa ne velja za julijsko listo, ki je postregla z nekaterimi opaznimi spremembami. Mladi Italijan Fabiano Caruana (ELO 2796) si je priigral kar 22 točk in se z devetega zavihtel na tretje mesto ter je na dobri poti, da prebije magično mejo 2800 točk, ki jo je doslej zmogla le peščica zares najboljših. Ob takšnem napredku bo v prihodnjih letih zagotovo eden glavnih tekmecev Norvežana Magnusa Carlsena (ELO 2862), katerega rating je za vse ostale šahiste za zdaj seveda povsem nedosegljiv. Na drugem mestu ostaja Armenec Levon Aronjan (ELO 2813). Nekdanji svetovni prvak Rus Vladimir Kramnik je v enem mesecu izgubil zanj neverjetnih 19 točk in zdrsnil na sicer še vedno odlično četro mesto. Indijec Viswanathan Anand, aktualni svetovni prvak, je padel na osmo mesto, kar je zanj v dolgih letih najslabša uvrstitev in neobetavna napoved pred novembrskim dvobojem, v katerem bo branil šahovsko žezlo.

Zanimiv je tudi pogled na starostno strukturo najboljše deseterice. V njej sta dva pripadnika generacije, rojene v šestdesetih (Viswanathan Anand, Boris Gelfand), dva predstavnika sedemdesetih (Veselin Topalov, Vladimir Kramnik), trije mušketirji iz osemdesetih (Levon Aronjan, Aleksander Griščuk, Hikaru Nakamura) in trije nosilci mladega vala iz devetdesetih (Magnus Carlsen, Sergej Karjakin, Fabiano Caruana). Med najstarejšim Gelfandom (1968) in najmlajšim Caruano (1992) je kar 24 let razlike. Dokaz, da lahko vrhunski šaj za razliko od ostalih športov enakovredno igrajo zelo različne generacije.

Beljavski na 108. mestu

Pri ženskah je pogled na tabelo že kar dolgočasen. Na prvem mestu ostaja najboljša vseh časov Madžarka Judit Polgar (ELO 2696), ki v zadnjem obdobju ni igrala, sledi ji Indijka Humpy Koneru (ELO 2607) pred nekdanjo svetovno prvakinjo, obetavno Hou Yifan (ELO 2600). Na četrtem mestu je Ana Muzičuk (ELO 2594), Ukrajinka, ki igra pod slovensko zastavo.

Pri mladincih bo zagotovo zelo zanimivo spremljati razvoj Madžara Richarda Rapporta (letnik 1996), ki ima pri svoji starosti rating kar 2693 točk. V njegovi kategoriji sta pred njim sicer še Filipinec Wesley So (1993, ELO 2708) in Giri Anish (1994, ELO 2734).

Med slovenskimi šahisti je najvišje Aleksander Beljavski (ELO 2651), ki kljub veteranskemu statusu igra odlično, kar je dokazal s četrtim mestom na evropskem prvenstvu, na svetovni lestvici pa ga njegov rating postavlja na 108. mesto. Sledi mu slovenski članski prvak Luka Lenič (ELO 2630), ki je uradno 155. šahist sveta, tretja pa je že omenjena Ana Muzičuk, sicer 255. v absolutni konkurenci.

Ne spreglejte