Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 7. 2015,
7.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 19. 7. 2015, 7.59

8 let, 5 mesecev

Na Pragerskem naskok na dve, morda tri olimpijske kvote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija bo med 19. in 31. julijem gostila najboljše evropske strelce in strelke na stari celini z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico.

Na Pragerskem in v Apačah bo nastopilo več kot tisoč tekmovalk in tekmovalcev iz 46 evropskih držav, slovenske barve pa bo zastopalo 43 strelcev in strelk v članski ter mladinski konkurenci.

Največja strelska prireditev na slovenskih tleh bo premiero doživela na drevišnjem slovesnem odprtju na mariborskem Trgu svobode, ki se jo bodo udeležili najimenitnejši predstavniki Evropske strelske zveze (ESC) na čelu s predsednikom Vladimirjem Lisinom iz Rusije, evropske strelke in strelce pa bo nagovorila tudi slovenska ministrica za obrambo Andreja Katič. Tekmovalni program se bo začel v torek, 21. julija.

Evropske strelke in strelci bodo na Pragersko pripotovali močno motivirani, saj gre za eno od zadnjih priložnosti za naskok na norme za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru. V Strelskem centru Gaj na Pragerskem jih bodo podelili kar 21, Slovenija pa ima doslej le eno, na lanskem svetovnem prvenstvu v španski Granadi jo je s četrtim mestom na preizkušnji z zračno pištolo osvojila Petra Dobravec.

Večji del evropskega prvenstva bo v SC Gaj pri Pragerskem, preizkušnje s puško velikega kalibra pa bodo – ob pomoči slovenske vojske – priredili na vojaškem strelišču v Apačah.

Nastopilo bo 43 slovenskih strelcev in strelk

Slovenska odprava bo med številčnejšimi, na strelsko črto bo stopilo kar 43 slovenskih strelcev in strelk, ljubitelji bržkone "najstarejšega športa na svetu" pa največ pričakujejo od Rajmonda Debevca, sicer nosilca treh olimpijskih odličij, ki je na zadnjih preglednih tekmah dosegel nekaj izjemno dobrih izidov, hkrati pa se spogleduje že s svojim devetim nastopom na olimpijskih igrah po Los Angelesu leta 1984, Seulu leta 1988, Barceloni leta 1992, Atlanti leta 1996, Sydneyju leta 2000, Atenah leta 2004, Pekingu leta 2008 in Londonu leta 2012.

Živa Dvoršak je v zadnjem obdobju v rahli rezultatski krizi, na Pragersko pa ima vendarle lepe spomine, na lanskih tekmah je prav tu dosegla svoje najboljše uvrstitve na preizkušnjah za svetovni pokal, potem ko je z malokalibrsko puško leže zasedla peto, v kraljevski strelski disciplini, malokalibrska puška trojni položaj, pa sedmo mesto.

Dvoršakova si po londonski izkušnji močno želi nov olimpijski nastop, kar velja tudi za Boštjana Mačka. Najboljšemu slovenskemu strelcu v trapu, ki je pred tremi leti v Londonu zasedel sedmo mesto in za las zgrešil uvrstitev v veliki finale šesterice, v tej sezoni še ni steklo, na dvodnevni tekmi pa obljublja boj do "zadnjega naboja".

Slovenska reprezentanca je v zadnjem mesecu veliko časa preživela v SC Gaj pri Pragerskem in nastopila na številnih mednarodnih in domačih turnirjih ter se seznanila z vsemi pastmi strelišča. Velika želja slovenske strelske reprezentance je, da bi si pristreljala dve, morda tri olimpijske kvote, kar pa bo v izostreni evropski konkurenci vendarle zelo težko doseči.

Ne spreglejte