Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
10.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Floyd Mayweather Manny Pacquiao

Petek, 26. 2. 2016, 10.18

8 let, 1 mesec

Letos za olimpijske medalje tudi Mayweather in Pacquiao?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mednarodna boksarska zveza Aiba je odpravila omejitve za profesionalne boksarje, ki doslej niso smeli nastopati na olimpijskih igrah v konkurenci amaterjev.

Svetova amaterjev in profesionalcev sta bila do zdaj strogo ločena, že v Riu de Janeiru pa bo to za boksarje drugače. A profesionalci si bodo morali olimpijski turnir zagotoviti prek kvalifikacij. Obrat je vsekakor zanimiv, saj profesionalci dolga leta niso smeli v amaterski ring, ko so ga enkrat pustili za seboj. Zdaj bodo imeli v Riu de Janeiru 2016 prvič spet pravico okusiti olimpijski blišč, za kolajne bodo lahko boksali vsi iz poznanih verzij WBA, WBC, IBF in WBO.

Tudi multimilijonarja, kot sta Filipinec Manny Pacquiao ali Američan Floyd Mayweather, se bosta lahko predstavila v Riu, če bosta to želela in če si bosta olimpijsko kvoto priboksala skozi kvalifikacije. Posebnih povabil po zagotovilih Aibe ne bo, tudi če bodo imena še tako odmevna ali rezultati nadvse zavidljivi.

A stvar še ni dokončna. Spremembe pravilnikov bodo namreč morale potrditi še nacionalne zveze, doslej jih je za spremembe glasovalo 80 od 197. Zaradi bližine iger, te so na sporedu avgusta letos, si pri Aibi zato prizadevajo, da bi spremembo pravilnika sprejeli čim prej, saj so kvalifikacije praktično v polnem teku. Po nacionalnih kvalifikacijah bi sledili še posebni turnirji na posameznih celinah. V tem času poklicni boksarji ne bodo na voljo za obvezne obrambe naslovov.

Porajajo se dvomi, gre tudi za vprašanje denarja

Se pa tudi v boksarskem svetu že porajajo dvomi o vključitvi poklicnih borcev med amaterje. Malokateri med njimi bo namreč začel svojo formo tempirati na "amaterske" tri runde, če jih zdaj večina v profesionalnih borbah boksa 12.

Gre tudi za vprašanje denarja. V poklicnem boksarskem svetu se namreč obračajo tudi veliki denarci, dejansko so to službe boksarjev, kjer jim olimpijska čast po zlati kolajni pomeni le malo. Nekateri zato že govorijo o koraku nazaj. Olimpijski boks naj bi bil le stopnička v karieri boksarja, medtem ko je prehod v poklicne vrste korak naprej.

Ne spreglejte