Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aljaž Pegan Mitja Petkovšek Sašo Bertoncelj Teja Belak

Četrtek, 25. 4. 2013, 17.47

8 let

Konec tedna telovadni spektakel v Tivoliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konec tedna bo ljubljanska Hala Tivoli po spektaklu v ritmični gimnastiki minuli vikend zdaj gostila še svetovni pokal v športni gimnastiki.

Ta bo v znamenju slovesa Aljaža Pegana, enega najboljših slovenskih športnikov. Slovenske barve bo zastopalo devet telovadcev na čelu z Mitjo Petkovškom, Sašem Bertoncljem in junakinjo minulega EP, Tejo Belak.

Utrujeni Petkovšek nima visokih ciljev

Najizkušenejši član slovenske ekipe Mitja Petkovšek, dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak na bradlji, je imel s pripravo na spomladanski del sezone precej težav.

"Strašno slabo pripravljen sem dočakal spomladanski del, čeprav sem zelo garal, bil zelo motiviran in priden na treningih. Vendar mi zdravje ni dopuščalo boljše priprave, prav tako me je zmotila sprememba pravilnika. Za nameček je bila na evropskem prvenstvu še nova bradlja, ki se povsem drugače odziva kot stara, tako da se nisem imel časa privaditi nanjo. Takšna bo tudi v Ljubljani in upam, da bo ostala, da se bom lahko v miru pripravljal na svetovno prvenstvo," se je Petkovšek spomnil ponesrečenega nastopa na EP ter se ozrl tudi že proti jesenskemu vrhuncu sezone.

"Največja težava je, da ko pridem do seskoka, sem že tako utrujen, da ga ne morem več nadzorovati. Sploh nimam pravega občutka. Prav grozljivo se mi zdi, da na koncu vaje naredim seskok kot kakšen slab telovadec. Ko sem spremljal finale EP, ne morem reči, da sem bil dovolj pripravljen, da bi se lahko z novimi, mladimi telovadci meril za odličja," je o EP še povedal Petkovšek in poudaril, da se je prvič v njegovi dolgoletni karieri evropska konkurenca izjemno razširila: "Skozi vso dolgoletno kariero se nikoli nisem bal evropskih tekmecev, saj sem vedel, da če jaz vajo dobro naredim, jih bom premagal. Zdaj pa lahko rečem, da so se prvič pojavili mladi telovadci, ki so res pravi 'bradljaši'. Končno je prišla generacija, ki zna težko gimnastiko 'odtelovaditi' zelo lepo."

Pred ljubljanskim svetovnim pokalom 36-letni Ljubljančan nima visokih ciljev: "Forme z EP nisem bistveno izboljšal, saj sem lahko opravil le dva res kakovostna treninga. Vse, kar si želim za to tekmovanje, je, da bi v petek svojo klasično lažjo sestavo dobro opravil in vsaj približno pristal na nogah, ne pa na rokah. S tem bi bil povsem zadovoljen za to obupno slabo prvo polovico leta. Malo se zanašam tudi na adrenalin domačega tekmovanja, tako da tudi nepripravljen upam, da bo dovolj energije na koncu vaje za kakovosten seskok."

Bertoncelj bo poskušal popraviti spodrsljaj z EP

Na konju z ročaji bo eden od favoritov Sašo Bertoncelj, ki je na minulem prvenstvu stare celine po napaki v finalu ostal brez odličja. "Po vrnitvi z evropskega prvenstva sem normalno treniral naprej. Morda sem bil malo bolj utrujen, a zdaj sem se že spočil. V kvalifikacijah bom nastopil z lažjo sestavo in moj cilj je, da v Ljubljani pokažem dve dobri vaji. Dejstvo pa je, da sem eden od favoritov za vrh, kar pa velikokrat ne pomeni prav ničesar. V prvi vrsti je treba vaje pokazati brez napak," si je zaželel Škofjeločan, ki je prav tako z mislimi že pri pripravah na jesensko svetovno prvenstvo in spremembah sestave.

Na parterju bo glavno slovensko orožje Rok Klavora, ki je na EP dobro nastopil in z oceno 15 točk za las zaostal za finalom. "Teden po evropskem prvenstvu do svetovnega pokala sem zelo dobro izkoristil. Že v Moskvi sem zelo dobro treniral, na novem parterju sem v odličnih pogojih izvajal cele sestave. V Ljubljani bom sicer prikazal dve desetinki točke lažjo vajo, kajti ob podobni izvedbi kot na evropskem prvenstvu je ocena okoli 15 točk tudi z lažjo sestavo dosegljiva," je povedal Ljubljančan in o pričakovanjih dodal: "Pričakujem le to, da bom naredil lepo vajo in prav ničesar drugega. Če naredim lepo vajo, bo visoka tudi ocena in uvrstitev vrhunska."

Alen Dimic bo v Ljubljani nastopil na treh orodjih, na konju z ročaji, bradlji in drogu, pričakuje pa, da bo vse tri vaje naredil brez večjih napak. Predstavil se bo tudi Gregor Saksida na krogih. Ženski del ekipe bodo ob Belakovi, ki se bo ljubljanskemu občinstvu predstavila na svojem paradnem orodju preskoku, dvovišinski bradlji in gredi, zastopale še Saša Golob (gred, parter), Tjaša Kysselef (preskok, gred, parter) in Carmen Horvat (dvovišinska bradlja). "Rada bi popravila vtis z evropskega prvenstva in predvsem na parterju pokazala lepo sestavo," je dejala edina slovenska gimnastična olimpijka v Londonu 2012, Golobova.

V petek so od 10. do 20. ure na sporedu kvalifikacije (ob 10. uri bo prvi del, ob 17. pa drugi), v soboto in nedeljo pa s pričetkom ob 14. uri še finalni nastopi. Nedelja bo v celoti posvečena slovesu šampiona Aljaža Pegana, saj so na Gimnastični zvezi Slovenije dogajanje poimenovali kar Aljažev dan.

Ne spreglejte