Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
4. 10. 2010,
16.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 10. 2010, 16.46

7 let, 12 mesecev

Konec taktiziranja, sedaj gre zares

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred odbojkarji dvanajstih reprezentanc so na svetovnem prvenstvu v Italiji odločilni trije dnevi, v katerih se bo izvedelo, kdo je tisti pravi in kdo ne. Dobili bomo polfinaliste.

Za nami sta že dve tretjini spektakla, ki je postregel z zanimivo odbojko in kar nekaj presenečenji. Podatek, da je edina še neporažena domača ekipa Italije, govori, da gre za izredno izenačeno prvenstvo. Težko je reči, katera ekipa je do sedaj pokazala največ. Domačini kljub neporaženosti naj ne bi kandidirali za mesto med prvimi štirimi, a domač parket in nabito polna dvorana bo trd oreh za vsako reprezentanco. Pred začetkom mundiala so največ možnosti pripisovali branilcem naslova Brazilcem, ki na letošnjem prvenstvu lovijo tretji zaporedni naslov, a je "selecao" prikazal izredno spremenljivo igro in ima na svojem računu že dva poraza. V prvem delu so jih po pravi drami premagali Kubanci, v soboto pa gladko s 3:0 še Bolgari.

"Čuden" sistem dovoljeval taktiziranje

Pred nami so torej trije odločilni dnevi tretjega skupinskega dela, ki ga bosta gostili mesti Rim in Firence, v katerih se bodo ekipe udarile za nastop v polfinalu. Tega bo moč doseči le s prvim mestom v skupini.

Po do sedaj videnem izrazitega favorita za končni uspeh ni. Dobili smo občutek, da lahko vsak premaga vsakogar, je pa res, da so organizatorji za letošnje tekmovanje postregli z nekoliko čudnim sistemom tekmovanja, ki je dovoljeval takšen ali drugačen način taktiziranja. Tako se 'neprepričljivim' predstavam favoritov (Brazilije, ZDA, Bolgarije) v dosedanjem poteku prvenstva ne sme dati prevelikega pomena. Veseli podatek, da je sprenevedanja v vsakem primeru konec in da bomo šele sedaj videli ekipe v pravi luči. Dejstvo, da popravnih izpitov ni več in šteje le prvo mesto v skupini, govori, da bomo priča izjemni odbojki, borbi za vsako točko in brez popuščanja.

Anastasi: Pred nami so dnevi resnice

"Azzuri" so edina izbrana vrsta, ki se lahko pohvali s polnim izkupičkom. Kljub temu, da jim do sedaj nasproti še ni stala kakšna izmed velesil, bodo domačini izredno težak nasprotnik za vsakogar.

Barve Italije brani tudi "naš" sprejemalec Matej Černic, ki je na prvenstvu dosegel 22 točk, od tega dve z uspešnim blokom. Naši zahodni sosedi bodo nastopili v skupini O z reprezentancama Francije in ZDA. ''Pred prvenstvom je bil naš glavni cilj uvrstitev v tretji del in igranje v Rimu. To nam je uspelo, a sedaj so apetiti zrasli. O naslovu je še prezgodaj govoriti, saj se bomo pomerili z dvema izrednima ekipama ZDA in Francije, a želje po njem ne skrivamo. Pred nami so dnevi resnice, ki bodo pokazali, iz kakšnega testa smo,'' je pred odločilnim delom prvenstva dejal izjemni italijanski strateg Andrea Anastasi. Svoje načrte imajo tudi v vrstah "galskih petelinov": "Zelo smo veseli, da smo se uvrstili v tretjo fazo, a sedaj se prvenstvo zares začenja. Uvrstitev v polfinale so sanje vsake ekipe. Težko bo, še posebej ker nam nasproti stojita izjemni reprezentanci kova Italije in ZDA,'' je dosedanje videnje prvenstva opisal selektor Francije Philippe Blain. Še tretja ekipa v skupini O, aktualni olimpijski prvaki Američani so, podobno kot Brazilci in Bolgari, igrali po sistemu toplo-hladno, a pred tekmami z Italijo in Francijo še vedno veljajo za favorite.

So se Brazilci hoteli izogniti Kubi?

Brazilci, ki so na zadnji tekmi drugega dela doživeli hladen tuš s strani Bolgarov, se bodo v skupini R za polfinale udarili z izbrano vrsto Češke in Nemčije. Selektorju Brazilije Bernardu Rezendeju pred odločilnimi tekmami bojda sive lase povzročajo poškodbe njegovih varovancev, a tem govoricam marsikdo ne verjame in Rezdendeju očitajo špekuliranje.

S porazom proti Bolgarom naj bi se Brazilci hoteli izognili Kubancem. ''Za nas se začne prvenstvo šele v ponedeljek. Na temi z Bolgarijo sem imel na voljo le enega podajalca, drugi, upam, da bo nared do ponedeljka. Očitki, ki sem jih slišal, da smo se s porazom hoteli izogniti Kubi, ne drži. Premagati Čehe in Nemce ne bo nič lažje, kot bi bilo, če bi nam nasproti stala Kuba,'' je nekoliko užaljeno povedal Rezdende. Da Brazilcem ne bo lahko, govorijo podatki, da so Čehi na prvenstvu izgubili samo proti Franciji in še to po petih nizih. Izbrana vrsta Češke se je po 20-ih letih prvič uvrstila med 12 ekip na SP. Tu je še mlada in perspektivna ekipa Nemčije, ki je že do tega trenutka svoja pričakovanja presegla in bo lahko zaigrala izjemno sproščeno. Kaj lahko se zgodi, da preseneti.

V izjemno zahtevni skupini P so tukaj še Srbi, ki bodo merili moči z Argentinci in Rusi ter skupina Q, v kateri so Španija, Kuba in Bolgarija.

Ne spreglejte