Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
8. 10. 2014,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 10. 2014, 11.27

8 let

Kdo je ameriški promotor, ki bo Dejanu Zavcu spet pomagal doseči boksarski vrh

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dejan Zavec je za ponovni naskok na boksarski prestol poiskal pomoč enega izmed najboljših promotorjev na svetu.

Julij 2006. Dejan Zavec, aktualni medcelinski boksarski prvak po različici WBO v veltrski kategoriji, domači javnosti naznani, da odhaja pod okrilje promotorja med promotorji in verjetno najbolj porednega fanta izmed cveta boksarskih menedžerjev vseh časov, Dona Kinga. Takrat 75-letni King je imel za seboj mračnih senc in svetlih trenutkov nabito kariero, skozi njegove roke so šli (in mu nekateri iz njih dobesedno tudi jedli) takšni mojstri plemenitih pesti, kot so Muhammad Ali, Mike Tyson, Julio Cesar Chavez, Roberto Duran, Evander Holyfield.

Od Dona Kinga do "jenkifobičnega" Ulfa Steinfortha Dogovor o triletnem sodelovanju s Kingom je Zavcu, čvrstemu, a v ZDA popolnoma neznanemu Evropejcu, ki si je bolj kot vsega želel uveljavitve v svetinji boksa, obetal nekaj odmevnih dvobojev. Ti bi mu naposled odprli vrata do naskoka na svetovno veltrsko krono. Komaj slabega pol leta pozneje slovenski boksar spet stopi pred domačo javnost, tokrat s sporočilom razočaranja, ko naznani, da dokončno zapušča kraljestvo človeka naelektrene pričeske. Razlog: sladkih obljub o velikih dvobojih, ki naj bi mu jih uredil, Kingu pač ni uspelo spremeniti v meso, po drugi strani pa je Zavca z gmotno boljšo in organizacijsko resnejšo ponudbo zasnubila SES, menedžerska organizacija pod taktirko nemškega promotorja Ulfa Steinfortha.

Kljub celinskemu ovinku mimo ZDA za Zavca sledijo leta uspešne športne žetve. Njegov kraj srečnega imena je Johannesburg, tam decembra 2009 zmelje domačina Isaaca Hlatschwaya in osvoji naslov veltrskega svetovnega prvaka po verziji IBF. Dve leti pozneje Zavec z nezaželeno obrazno dekoracijo, razcveteno arkado, v floridskem Biloxiju še pred zadnjim gongom prepusti naslov prvaka ameriškemu boksarskemu (pol)zvezdniku Andreju Bertu. Delno zaradi nesrečnih zdravstvenih zapletov, delno po zaslugi boljših nasprotnikov (Keith Thurman marca lani v New Yorku), brez dvoma pa tudi zaradi "jenkifobičnega" Steinfortha, ki je prednost pred obljubljeno deželo boksa vedno dajal dvobojem svojega varovanca v Evropi, Zavec v zadnjih letih ne dobi priložnosti, da bi lahko večkrat stopil v ameriške ringe. Največji boks se pač pretežno še vedno odvija tam.

Lou Di Bella, pravnik z bogatimi izkušnjami iz šovbiznisa "Comeback" (Vrnitev), projekt, ki se mu 38-letnik namerava posvetiti po dvoboju 17. oktobra v mariborski dvorani Tabor, kjer se bo v polsrednji kategoriji udaril z Madžarom Ferencem Hafnerjem, ima en sam velik cilj – v ZDA odboksati dva, tri dvoboje in Američane še enkrat spomniti, iz kakšnega testa je. Pri tem Zavec veliko stavi na svojega novega "dirigenta" Louja Di Bello, ameriškega boksarskega promotorja z dolgoletno kilometrino in trofejnim spiskom orokavičenih borcev pod svojim okriljem.

54-letni Di Bella se je izobrazbeno podložil v pravnih veščinah, poslovne poti so ga pozneje odpeljale v svet šovbiznisa. V preteklosti je kot producent bdel nad športnim delom ameriškega kabelsko-satelitskega giganta HBO. Prav bogatim izkušnjam iz sveta zabave se ima bržčas zahvaliti, da je lahko postavil lastno produkcijsko hišo Di Bella Entertainment, ki se ukvarja s pripravo in izvedbo boksarskih dogodkov. Da je do konca predan športu, dokazuje tudi Di Bellovo lastništvo bejzbolskega moštva Richmond Flying Squirrels, enega najuspešnejših v nižji ameriški ligi.

Promoviral je največje ase Poleg prijemov z manj slavne strani filmske kamere, kot izvršni producent se je na primer vpisal pod film Love Ranch, v katerem sta zaigrala Joe Pesci in Hellen Mirren, so Di Belli očitno domači tudi nastopi pred širokokotnim objektivom, saj se je leta 2006 pojavil kot cameo v obujenem filmu Rocky Sylvestra Stallonea.

V preteklosti je Di Bella svoj vešči jezik vrtel kot promotor za svetovne prvake Jermaina Taylorja, Paulija Malignaggija (ki se je, mimogrede, pred časom pošteno ogreval za dvoboj z Zavcem) in Bernarda Hopkinsa (boksarski dedek, ki je marca lani 49-leten z zmago proti Tavorisu Cloudu postal najstarejši svetovni prvak). Danes ima Di Bella roko nad dvoboji polupokojenega nekdanjega prvaka srednje kategorije, brilijantnega Argentinca Sergia Martineza in Andreja Berta, ki po nekaj kriznih letih v ringu tudi sam, podobno kot borec iz Haloz, išče vnovično pot do svetovnega boksarskega prestola.

Najprej zmaga doma, nato z mislimi čez Atlantik "Z njim nimam posebne pogodbe, je pa moj promotor v ZDA. Dogovorjeni smo, da bomo sporazum o sodelovanju podpisovali pred vsakim dvobojem," o prihodnjem prepletu poslovnih vezi z enim najboljših promotorjev ta hip pripoveduje Zavec. Da bi govoril o imenih, ki ga čakajo čez lužo, je še prezgodaj, pravi in v svojem slogu dodaja, da mora najprej opraviti z izzivom, ki ga čez dva tedna čaka v Mariboru.

"Pripravljam se na zmago, edino ta je pomembna. Nokavt? Nehvaležno ga je napovedovati. Želim si zmage, čiste zmage brez dvoma," svoja pričakovanja pred skorajšnjim težko pričakovanim skokom čez Atlantik razkriva Zavec.

Ne spreglejte