Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 12.08

8 let

Kauzerju se rama dobro celi, a šel bo korak za korakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vrhunski šport s seboj prinaša tudi poškodbe, s katerimi se vsako leto spopadajo športniki v različnih športnih panogah. Pri tem ni izjema niti kajakaštvo.

Vsako leto se pojavljajo težave z bolj in manj resnimi poškodbami. A zdi se, da je letošnja sezona še posebej zaznamovana s poškodbami, predvsem tistimi, povezanimi z rameni. V ospredju je poškodba nekdanjega dvakratnega svetovnega prvaka Petra Kauzerja, ki se je poškodoval na prvi tekmi svetovnega pokala v Londonu. Na olimpijski progi je bil usoden polfinalni nastop, kjer je po zmagi v kvalifikacijah štartal kot zadnji. V eni izmed kombinacij je voda zagrabila čoln, zato se je Hrastničan prevrnil, ob tem pa z veslom zadel umetno oviro. Uspelo mu je še izvesti eksimski obrat, nato pa so ga potegnili z vode, kjer mu je na pomoč priskočil zdravnik slovaške reprezentance, ki mu je ramo naravnal že na prizorišču. Preiskave poškodovane rame so pokazale, da je poškodba huda in da bo potrebna operacija. To je Kauzer v sredini julija prestal, zdaj pa ga čaka rehabilitacija. "Za zdaj je rama dobro, nič me ne boli. Vsak drugi dan hodim na terapije, kjer mi s pomočjo aparature razgibavajo ramo. Rama se dobro celi, predvidoma v torek mi bodo ostranili šive," je povedal Kauzer.

Zdaj bo ramo le razgibaval

Pot do ozdravitve in vrnitev v vrhunsko formo pa zahtevata svoj čas. "Kakšen teden ali dva bom zagotovo še precej pazil in ne bom pretiraval, ramo bom le razgibaval in delal potrebne vaje. Potem pa bo zelo veliko odvisno od tega, kako hitro se bo vse skupaj celilo. Problematični so vijaki, saj se morajo zarasti, to pa traja. Dokler ne bodo zaraščeni, ne smem preveč obremenjevati. Šel bom postopoma, korak za korakom. Prvi del je zagotovo rehabilitacija, potem pa bom šel do fizioterapevta Urbana Komaca, ki bo v stiku z zdravnikom, dr. Stražarjem. Sproti bom videl, kako bo šlo in kako dolgo bo vse skupaj trajalo," je še povedal Kauzer.

Tim Kolar izgubil 13 kilogramov

Prvi letošnji kajakaš, ki si je resno poškodoval ramo, je bil spustaš Tim Kolar. Tekmovalec ljubljanskega kluba se je poškodoval v spomladanskem delu sezone, ko se je pripravljal na tekme, ki so vrhunec doživele z junijskim svetovnim prvenstvom v Valtellini. Tudi on je moral na operacijo, ki jo je prestal pred štirimi tedni. "Mirovati moram še dva tedna, potem pa se bom z dr. Poberajem dogovoril glede rehabilitacije. Če bo vse po sreči, bom lahko začel veslati ob koncu novembra," je povedal Kolar, ki očitno še ni zaključil z zdravstvenimi težavami. Po poškodbi je izgubil 13 kilogramov, zdaj pa zdravniki sumijo na sladkorno bolezen.

Na seznamu poškodovanih sta tudi dva celjska kajakaša. V prvi polovici julija se je le dan pred tekmo za točke ICF v italijanski Ivrei poškodoval Vid Karner, lanskoletni dobitnik bronaste kolajne z evropskega mladinskega prvenstva v slalomu.

Ne spreglejte