Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2019,
19.28

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Rok Klavora Sašo Bertoncelj Luka Terbovšek

Sreda, 10. 4. 2019, 19.28

5 let

evropsko prvenstvo, gimnastika

Slovenci daleč od finalnih bojev EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Sašo Bertoncelj | Sašu Bertonclju se ni uspelo uvrstiti v finale. | Foto Reuters

Sašu Bertonclju se ni uspelo uvrstiti v finale.

Foto: Reuters

Slovenski telovadci Sašo Bertoncelj na konju z ročaji ter Rok Klavora in Luka Terbovšek na parterju so že končali evropsko prvenstvo v športni gimnastiki v poljskem Szczecinu, vsi so z napakami obstali v današnjih kvalifikacijah.

Terbovšek je od slovenske trojke nastopil prvi, vidno uvrstitev je zapravil že ob prvi diagonali, ko je ob doskoku lovil ravnotežje in padel na zadnjico, zatem je naredil še prestop. Sodniki so mu dali oceno 12,800 in je končal pri repu nastopajočih na 82. mestu.

"Pojma nimam, kaj je šlo narobe, če sem iskren. Precenil sem višino, se odprl in je bilo, kar je bilo. Šel sem na nož in se porezal. Naprej sem vajo oddelal zelo dobro, tako kot znam. Nisem veliko pričakoval, ampak sem vseeno razočaran," je svoj drugi nastop v karieri na EP pokomentiral Terbovšek.

Za njim je nastopil Klavora, ki se je pokazal v lepši luči kot Terbovšek, vseeno pa se mu je v sestavo prikradlo nekaj drobnih napak, kar so opazili tudi sodniki in mi prisodili oceno 13,700 in tudi on je končal daleč od finala, bil je 32.

"Dobro sem se počutil, vse je bilo super. Vaja je bila spackana, z veliko napak. Skušal sem se približati perfekcionizmu, le tako bi uspel, visoke ocene so namreč padale cel dan. Nekaj se je treba iz tega naučiti. Škoda vsake priložnosti. Gremo naprej," je z grenkim tonom dejal Klavora, ki je bil v zadnjih letih večkrat blizu finala, zato si ga je letos razumljivo zelo želel.

Roku Klavori se je v nastop prikradlo nekaj napak. | Foto: Vid Ponikvar Roku Klavori se je v nastop prikradlo nekaj napak. Foto: Vid Ponikvar

"Treme ni bilo. Na ogrevanju sem se zelo dobro počutil. Seveda si želiš finala, škoda je, da na EP ne sestavim dobre sestave. Večinoma mi to uspe na svetovnih pokalih. Mogoče je kriv pritisk, ki ga vršim sam nase. Konec koncev, ni bilo tako slabo, da bi rekel, da sem zelo razočaran. To je šport, enkrat gre, enkrat ne. Škoda, da mi na EP ne uspe, ko sem bil tolikokrat blizu," je zaključil Klavora.

Bertoncelj ni zdržal pritiska

Breme moškega dela reprezentance je po nastopu Klavore in Terbovška padlo na ramena Bertonclja, ki pa pritiska prav tako ni zdržal. Tik pred seskokom se je evropskemu podprvaku iz Glasgowa 2018 "ustavilo", stopil je na konja in sanj o finalnem nastopu je bilo konec tudi zanj. Končal je z oceno 12,566 in prav tako daleč od najboljših. Že ko je seskočil, je bil 30.

"Zmanjkalo je kondicije. Če bi bil pravi ... Na EP vedno pokažem najboljše. Tudi tokrat bi bila vaja dovolj za finale, ampak enostavno zaradi zadnjega obdobja težav, izčrpanosti ni bilo pravih možnosti, da bi prišel čez vajo. Zmanjkal je kanček fizične pripravljenosti. Sem razočaran, ampak ne preveč glede na celoten položaj," je pojasnil Bertoncelj, ki je imel v mislih zimsko poškodbo komolca, zatem pa še bolezen, ki se mu je vlekla več tednov.

"Ni šlo za nobeno tehnično napako, enostavno sem bil preslabo pripravljen, s premalo moči. Med vajo sem se odločil, da grem težjo sestavo. Drug element ni bil idealen, začutil sem, da bo premalo. Dodal sem element, vedel pa sem, da je tveganje s tem večje," je še dodal lanski evropski podprvak na konju.

Najboljši v kvalifikacijah na parterju je bil Izraelec Artem Dolgopjat z oceno 15,366, drugouvrščenega Rusa Arturja Dalalojana je premagal za kar tri desetinke. Na konju je med kvalifikanti najbolje telovadil Britanec Max Whitlock z oceno 15,033.

V četrtek zvečer bodo v Netto Areni nastopile slovenske telovadke Teja Belak (preskok), Tjaša Kysselef (mnogoboj) in Adela Šajn (gred, parter).

V petek sledijo finalni mnogobojski boji za telovadce in telovadke, v soboto in nedeljo pa finali po orodjih.

Preberite še:

Sašo Bertoncelj
Sportal Bertoncelj vsak dan bolj optimističen, Klavora vse stavi na lepo izvedbo
Tjaša Kysselef
Sportal Slovenski telovadci tokrat ne napovedujejo boja za najvišja mesta
Ne spreglejte