Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
4. 5. 2012,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 5. 2012, 16.44

8 let

Eni po medalje, drugi po olimpijsko vozovnico

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naslednji teden bo v Augsburgu potekalo evropsko prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah, kjer bodo tekmovali tudi slovenski kajakaši in kanuisti.

Kot že zadnjih nekaj let, bo tudi tokrat slovenska reprezentanca odpotovala na EP v zelo močni zasedbi. Po besedah Andreja Jelenca močna kot že dolgo ne. In sicer bo slovenske barve zastopalo kar 12 čolnov. Med kajakaši se bodo na start podali aktualni svetovni prvak Peter Kauzer, Jure Meglič in novinec v reprezentanci Janoš Peterlin. Med kajakašicami bo stalna zasedba. Urša Kragelj, ki je že odpotovala na prizorišče, njena klubska kolegica Nina Mozetič ter Eva Terčelj. Med kanuisti bodo nastopali kanuisti, ki prihajajo iz istega kluba. To so najizkušenejši med njimiBenjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič. Med dvojci pa nas bodo zastopali Sašo Taljat/Luka Božič, Dejan Kralj/Simon Hočevar ter Urban Jarc/Luka Slapšak.

Kralj: Potrebujeva najino najboljšo vožnjo

Tokratno evropsko prvenstvo pa ne bo povsem običajno, saj bodo nekateri še lovili vstopnice za olimpijske igre v Londonu. In sicer se bodo v internem boju pomerili med kajakašicami Urša Kragelj in Eva Terčelj, med dvojci pa se bodo med seboj udarili Sašo Taljat/Luka Božič in "stara mačka" v tem športu Simon Hočevar/Dejan Kralj. Na olimpijado se bo uvrstili tisti, ki bo dosegel boljši rezultat na tekmi. Ti štirje čolnii bodo imeli na tekmi gotovo še dodaten pritisk, saj bo njih vložek zelo velik. Mnogi so mnenja, da imata Hočevar in Kralj zaradi svojih dolgoletnih izkušenj nekaj prednosti pred primorsko navezo Taljat/Božič, a Dejan Kralj znova in znova poudarja, da to ne bo jeziček na tehtnici. "Dejstvo je, da sta Luka in Sašo svetovna klasa med dvojci in tega se je treba zavedati. Res je, da bo potrebno tudi nekaj sreče. S Simonom bova potrebovala najino najboljšo vožnjo do zdaj, potem pa bomo videli, kaj bo prinesel rezultat," je izredno previden pri napovedih Kralj, ki še zna povedat, da so z Luko in Sašom izredno dobri prijatelji in da si bodo po koncu EP športno podali roke in tako priznali premoč boljšemu.

Mogoče bo še bolj napeto pri kajakašicah, saj sta Eva in Urša izredno izenačeni, tako da zna odločati dnevna forma. "Gotovo to ne bo običajna tekma. Pritisk bo še večji kot sicer na ostalih velikih tekmah. Moja želja je, da bom pred tekmo umirjena in da odpeljem po svojih najboljših močeh," je bila kot po navadi redkobesedna Ljubljančanka, ki ima istega trenerja kot Kragljeva. To je nekdanji vrhunski kajakaš Miha Terdič.

Kauzer si želi več kot lanski četrtfinale

Pri kajakaših je olimpijska zgodba že zdavnaj odločena, saj si je Kauzer olimpijsko vozovnico priboril že lani na svetovnem prvenstvu, tako da niso bile potrebne interne kvalifikacije. Kauzer se je ravno vrnil s priprav v Londonu, kjer je doživljal tipično angleško vreme. "Zadnje priprave na olimpijski progi so zelo dobro uspele. Edino kar je bilo, da nam je nagajalo vreme, saj se temperature niso dvignile čez 10 stopinj celzija, imeli pa smo tudi dež in celo točo," je sprva slikovito opisal priprave Hrastničan, ki bo prespal le eno noč v domači postelji, potem pa ga pot že vodi v Augsburg, kjer leta 2009 na svetovnem pokalu premagal vso konkurenco. "Že v Londonu sem formo nekoliko stopnjeval za EP. Moji cilji so višji kot lani, kjer sem obstal že v četrtfinalu," še pove naš najboljši slovenski kajakaš zadnjih let. Očitno pa Kauzer tudi zelo rad bere, saj se je pred tiskovno konferenco (tiskovna konferenca je bila v eni izmed znanih ljubljanskih knjigarn) zapodil med knjižne police in z velikim zanimanjem prebiral knjige.

Olimpijski potnik pa je znan tudi že med kanuisti. Na olimpijado bo odpotoval Benjamin Savšek, ki si je olimpijsko vozovnico priboril s štirimi zmagami na internih izbirnih tekmah. Tudi Beni se je ravnokar vrnil s priprav v Londonu, kjer pridobival prave občutke za progo. Vendar pa tudi Savšku ne manjka motiva za prihajajoče EP. "Na EP si želim dobrega rezultata. Predvsem si želim uvrstitve v finale, tam pa z dobro vožnjo doseči čim boljši rezultat," je povedal Savšek, ki namerava v letošnji sezoni izpustiti tudi kakšno tekmo svetovnega pokala.

Ne spreglejte