Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2013,
22.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 10. 2013, 22.13

8 let, 5 mesecev

Woffinden svetovni prvak, Žagar sedmi na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Britanec Tai Woffinden je novi svetovni prvak v speedwayu. Na zadnji dirki sezone se je uvrstil v polfinale in s tem ubranil naskok pred edinim tekmecem za naslov, Poljakom Jaroslawom Hamplom.

Naslov svetovnega prvaka si je privozil Britanec Tai Woffinden, ki je s 23 leti postal tudi najmlajši prvak v 20 letih serije SGP. Na svoj račun pa so prišli tudi navijači najboljšega Slovenca Mateja Žagarja, ki je svojo tretjo stalno sezono dirkanja v seriji SGP končal na sedmem mestu in s tem izenačil uvrstitev iz leta 2006.

Zadnjo dirko je dobil poljski voznik s posebnim povabilom, član domačega kluba Adrian Miedzinski, ki mu je to uspelo prvič v karieri. Zmago je šele v predzadnjem krogu finala iz rok izpustil Američan Greg Hancock, na tretjo stopničko pa je privozil še drugi Poljak Jaroslaw Hampel. Slednji je osvojil tudi naslov svetovnega podprvaka, bronasto kolajno pa so okrog vratu obesili Dancu Nielsu Kristianu Iversenu.

Žagar je bil na zadnji postaji sezone sicer le 14. s tremi točkami. "V bistvu je bila to ena od treh letošnjih SGP dirk, od katerih se bom moral največ naučiti in iz njih potegniti najboljše za naslednjo in vse ostale sezone," je menil Žagar. V uvodnih treh vožnjah je nanizal kar tri ničle in pri tem preizkusil tudi vse tri motorje, ki jih je imel na razpolago. "Šele v predzadnji in zadnji vožnji sem zadel pravi motor, pa tudi nastavitve, ki so mi kolikor toliko ustrezale. Pred tem sem verjel, da sta agregata, ki sta bila doslej dobra in pravkar prišla s servisa, tista, ki bosta dovolj hitra, a žal ni bilo nič iz tega, na koncu sem presedlal na motor, ki sem ga tukaj že vozil in z enakimi nastavitvami kot takrat le zbral te zadnje točke," je še dodal Žagar, ki je za uteho v zadnji vožnji premagal tudi novega svetovnega prvaka.

"Sicer sem pričakoval in želel več kot ponovitev sedmega mesta, a na koncu sem po zelo napornem letu zelo zadovoljen in hvaležen vsem, ki so me podpirali in bodrili, da sem Slovenijo in sebe ponovno vrnil na speedwayski zemljevid na mesto, ki si ga zaslužimo. Saj priznam, da je bil moj glavni cilj te sezone uvrstitev v osmerico in tako ostati v boju za naslov svetovnega prvaka. Letošnja sezona pa bo, upam, odskočna deska za naprej," je sezono ocenil najboljši slovenski dirkač. Naslednja se bo začela 5. aprila 2014 v novozelandskem Aucklandu.

Zdaj je znana tudi osmerica najboljših voznikov, ki je avtomatsko napredovala v SP 2014 (Woffinden, Hampel, Iversen, Hancock, Nicki Pedersen, Emil Sajfutdinov, Žagar in Danny Ward), ob njih pa tudi trojica, ki se je tja uvrstila prek kvalifikacij (Krzysztof Kasprzak, Kenneth Bjerre in Martin Smolinski). Ostaja pa še odprto vprašanje četverice, ki bo prejela stalno povabilo; glede na to, da sta se še pred koncem sezone poškodovala lanski svetovni prvak Chris Holder in poljski speedwayski kralj Tomasz Gollob, bosta zagotovo prva med prejemniki.

Woffinden je s 23 leti in 56 dnevi, kolikor je bil star na dan dirke, najmlajši voznik, ki je osvojil prvenstvo po sistemu serije SGP; Holder je bil lani dve leti starejši. V celotni zgodovini SP pa je Woffinden, šesti najmlajši od 34 dosedanjih svetovnih prvakov, ob upoštevanju, da so prvega okronali že leta 1936.

"Za mano je izredna sezona. Nikakor ni bila lahka, a sem vse podredil speedwayu in uresničil sanje. Dvakrat sem si zlomil ključnico, tako da sem izredno zadovoljen, da mi je vseeno uspelo uveljaviti svoj slog dirkanja v celotni sezoni. Če upoštevam, da so bila stavna razmerja proti meni januarja še 500:1, poznam nekaj ljudi, ki so stavili 20 ali 30 funtov name in bodo zdaj zelo zadovoljni," je po naslovu razlagal mladi prvak, ki ga niso ustavile niti poškodbe.

Ne spreglejte