Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 17.05

8 let

Webber zmagovalec, Vettla ustavila napaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mark Webber (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva F1 za VN Madžarske. Avstralec je na dirkališču Hungaroring z zmago, svojo četrto v sezoni, prevzel tudi vodstvo v skupni razvrstitvi SP.

Drugi je bil Španec Fernando Alonso (Ferrari), Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Vettel je 100. dirko moštva Red Bull v formuli 1 sicer startal z najboljšega položaja in tudi vodil pred Alonsom, ki je po dobrem startu prehitel Webbra in ogrozil Vettla, a si je Nemec kasneje prislužil kazen "stop&go" in tako nazadoval na tretje mesto tudi za zmagovalca Hockenhaima Alonsa. Vettel se ob tem ni strinjal s kaznijo, v boksih je povprašal, zakaj sploh je kaznovan in svoje nestrinjanje nazorno pokazal tudi z nešportno kretnjo roke med dirko in kaj lahko, da bo deležen še kakšnega ukrepa s strani vodstva tekmovanja.

Vettel je imel tokrat pa novem najboljšem startnem položaju celo priložnost, da si pribori prvo mesto v skupnem seštevku, a zaradi lastnih napak se mu počasi umika tudi dosegljiv boj za naslov svetovnega prvaka. "Res bi rad prišel v cilj na vseh tistih dirkah, ki sem jih začel," je nekoliko ironično pripomnil 23-letni Nemec. Slednji je zapravil zmago zaradi težav s tehniko letos že na uvodnih dveh dirkah v Bahrajnu in Avstraliji, na Kitajskem je boljšo uvrstitev zapravil zaradi napačne izbire pnevmatik, v Carigradu je ostal brez točk zaradi trka z moštvenim kolegom Webbrom, v Silverstonu je imel težave s prednjimi krilci in počeno pnevmatiko, tokrat pa je zaradi lastne napake spet "oddal" 10 točk in trenutno prvo mesto v skupnem seštevku.

Junak jubilejne 25. dirke za VN Madžarske je tako postal drugi Red Bullov voznik Webber, ki je v 150. nastopu v formuli ena zabeležil svojo šesto zmago, četrto v sezoni 2010, s čimer si je 33-letni Avstralec privozil tudi izhodišče za najvišjo uvrstitve v končnem seštevku formule 1. Zdaj je pred tritedenskim poletnim premorom celo v igri za prvaka, najvišje doslej pa je bil lani, ko je sezono končal na četrtem mestu. "Tokrat sem imel tudi nekaj sreče. Te nisem imel pogosto in pomembno je, da sem izkoristil ponujeno," je športno zmago opisal Avstralec.

Nov velik poraz je doživel tudi Mercedes z Michaelom Schumacherjem, ki je dirko končal na skromnem 11. mestu. Kar 11 krogov pred koncem ga je za krog prehitel Webber, ljubiteljem formule 1 pa bo najbolj v spominu ostala nešportna reakcija Schumacherja, ko ga je za krog prehiteval nekdanji moštveni kolega iz Ferrarija Rubens Barrichello, ki bi ga Schumacher skoraj pritisnil z bolidom ob ogrado in posnetek si bodo natančno ogledali tudi tekmovalni komisarji.

Webber ima zdaj po 12 od skupaj 19 dirk 161 točk, kar je štiri več od McLarnovega dirkača Britanca Lewisa Hamiltona na drugem mestu, ki je moral v 24. krogu odstopiti zaradi okvare menjalnika. Vettel je tretji s 151 točkami.

Ne spreglejte