Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2014,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 7. 1. 2014, 13.32

8 let

Štajerci dovolili dirko f1 in enormno povečanje obiskovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Regionalna vlada avstrijske zvezne dežele Štajerske je dala dovoljenje za organizacijo dirke formule 1 v letošnji sezoni in povečanje števila obiskovalcev v treh dneh na 225 tisoč.

Resda je bila dirka formule 1 za VN Avstrije v koledar 2014 uvrščena že decembra 2013, a je čakala na uradno potrditev lokalnih oblasti. To se je zdaj zgodilo in ker dvomov ni več, lahko slovenski lastniki razprodanih vstopnic že začnejo kovati načrte, kako bodo preživeli tridnevni dirkaški spektakel v Zeltwegu in njegovi okolici.

Avstrija je v formuli 1 debitirala leta 1964, ko je na vojaškem letališču v Zeltwegu gostila prvo dirko, a le za eno samo sezono. Znova se je v športu pojavila leta 1970 na Osterreichringu in na njem ostala celih 18 let. S koledarja je zaradi varnostnih razlogov izginila po koncu sezone 1988.

Dirkališče so pred vrnitvijo leta 1997 korenito spremenili in preimenovali v A1 Ring. Sledilo je sedem zaporednih dirk, zadnja je bila na sporedu leta 2003. Čeprav je bila med dirkači in navijači izjemno priljubljena, jo je Bernie Ecclestone odstranil s koledarja, ker Avstrijci za čas dirkaškega konca tedna niso hoteli umakniti prepovedi tobačnega oglaševanja.

Leta 2004 je A1 Ring odkupil lastnik Red Bulla Dietrich Mateschitz, a najprej ni imel namena organizirati dirk formule 1, dirkališče je namenil za garažiranje svoje številne kolekcije letal in za testiranje avtomobilske industrije. Avstrijec je popolnoma prenovil infrastrukturo dirkaškega kompleksa in jo 2011 preimenoval v Red Bull Ring. Kot ogrevanje na veliko vrnitev formule 1 je na stezi istega leta gostil dirke serij DTM in F2.

Konec leta 2012 se je Mateschitz na Bernieja Ecclestona obrnil s predlogom, da bi leta 2013 s svojo stezo vskočil kot zamenjava za odpovedano dirko v New Jerseyju. Ideja je ostala neuresničena, a je obrodila sadove poleti 2013, ko je Dietrich oznanil, da ima zagotovljeno dirko za prvenstvo 2014. Njegovo napoved je Mednarodna avtomobilistična zveza potrdila decembra in razkrila termin VN Avstrije: 22. junij. A s tem zgodba še ni bila končana, saj so dirki ostro nasprotovali številni lokalni prebivalci, ki niso hoteli pristati na povečan promet, hrup in emisije.

Težavo je rešila regionalna vlada avstrijske zvezne dežele Štajerske, ki je dala dovoljenje za organizacijo dirke formule 1 v letošnji sezoni in povečanje števila obiskovalcev v treh dneh na 225 tisoč. Odkar je bila steza leta 2011 spet odprta za dirke, je bilo v enem samem dnevu dovoljeno maksimalno število 40 tisoč obiskovalcev. Zdaj si bo lahko sobotno in nedeljsko akcijo formule 1 ogledalo 80 tisoč navdušencev, petkovo pa 65 tisoč. Lokalni prebivalci nimajo pravice do pritožbe.

Lastnik Red Bulla Dietrich Mateschitz, ki je s svojim tovarniškim moštvom in Sebastianom Vettlom zadnja štiri leta gospodar formule 1, bo sam pokril vse stroške organizacije dirke formule 1.

Ne spreglejte