Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2008,
22.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 25. 9. 2008, 22.46

8 let

Spoznavni dan uspel, velika verjetnost neviht

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petnajsto dirko svetovnega prvenstva formule ena bodo v nedeljo gostile ulice Singapurja, za nameček ponoči. Dirkači so se s stezo že seznanili, meteorologi pa jih strašijo z nevihtami.

Pred prvo nočno dirko v zgodovini formule ena je bilo v ekipah mnogo skrbi, eden najmanj želenih scenarijev pa vključuje tudi dež. In prav to se lahko v nedeljo zgodi. Mokra nočna dirka. Singapurski vremenoslovci namreč za naslednje dni napovedujejo soparne razmere s temperaturami okoli 32 stopinj Celzija, za nameček pa veliko verjetnost ploh in neviht in to prav v večernih urah, ko se bodo po osvetljeni stezi okoli singapurske marine podili dirkalniki F1.

Dirkači so imeli v četrtek ogled steze. 5067 metrov dolgo progo so si ogledovali peš, na kolesih, skuterjih, rolerjih ... Prvi odzivi pa so bolj ali maj pozitivni, vsi se namreč strinjajo, da bo dirka spektakularna. "Steza izgleda fantastično," je bil po ogledu navdušen Mark Webber (Red Bull): "Na hitro sem si jo uspel ogledati že lani, a še ni bila pripravljena tako kot danes. Organizatorjem lahko samo čestitam. Nekaj skrbi povzročajo le manjše 'grbine' na nekaterih mestih, mislim pa, da bo stopnja oprijema že od začetka zadovoljiva."

Ulične preizkušnje ponavadi ne nudijo veliko možnosti za prehitevanje, a letos je že Valencia dokazala, da se časi tudi v tem pogledu spreminjajo. "Singapurska steza je zelo široka," pravi vodilni dirkač prvenstva Lewis Hamilton (McLaren Mercedes), ki se je moral ta teden sprijazniti z zavrnitvijo pritožbe na kazen zaradi "spornega" prehitevanja v Belgiji: "Mislim, da bo za prehitevanje dovolj prostora, vprašanje je le, če se bo dirkačem možno dovolj približati. Bomo videli."

Dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso (Renault) je imel nekaj pripomb na nevarno visoke robnike v desetem zavoju. "Ni ravno najboljša rešitev, ki bi jo bilo moč najti," je o šikani povedal Španec: "Skrbi nas, da če zgrešimo šikano ali idealno linijo, v vožnji prek robnika pride do poškodbe šasije ali podvozja." Z Oviedčanom se strinja tudi Sebastian Bourdais (Toro Rosso), težavo pa že rešuje direktor dirke Charlie Whiting.

Pri Hondi si bodo pomagali z izkušnjami testnega voznika Alexandra Wurza, ki se je udeleževal dirke za 24 ur Le Mansa, šef ekipe Ross Brawn pa v neznankah naravnost uživa. "Prva nočna dirka formule ena in seveda čisto nova steza, ekipi ponujata številne nove izzive, v reševanju katerih neznansko uživamo, obenem pa smo navdušeni nad izvrstnimi pogoji."

Zanimivo je, da ima z nočnimi dirkami še največ izkušenj eden mlajših dirkačev F1, Timo Glock. "Nočne dirke so zabavne in predvsem izjemno zanimive za navijače," je dejal nemški voznik Toyote in pojasnil: "Ponoči sem dirkal že leta 2005 v Las Vegasu, a je preizkušnjo na ovalu le težko primerjati s pravo ulično dirko. Vidljivost ni po mojih izkušnjah nikakršen problem, večji bo telo spraviti v akcijo takrat, ko bi moralo počivati. Ponoči sem vozil tudi že bolid TF108 na demonstracijski vožnji v Valencii."

Kljub vsemu pa dirkači v Jugovzhodno Azijo niso prišli na turistični izlet. Bitka za naslov prvaka je namreč dosegla vrelišče, prvega in drugega moža v prvenstvu dirkačev pa loči le točka. Tako denimo lanski svetovni prvak Kimi Räikkönen ne razmišlja o ničemer drugem kot zmagi. "Najpomembneje je, da ponovno zmagamo," je povedal Finec, ki je sicer uradno že priznal poraz v boju za ubranitev naslova, a nato na vprašanje, če bo do naslova pomagal moštvenemu kolegu Felipeju Massi odvrnil: "Kot sem že mnogokrat dejal: zmagovanje je moj edini cilj, je bistvo motošporta. Tu nisem le za to, da bi vozil, ampak hočem zmagovati."

Hamiltonov najresnejši tekmec za naslov prvaka Felipe Massa, je izjavo svojega moštvenega kolega razumel. "Ne pričakujem nikakršne pomoči," pravi Brazilec: "Potrebno bo prav na vsaki od preostalih štirih dirk sezone pokazati najboljše vožnje kar jih premorem." Šef rdečih Stefano Domenicali je prepričan, da so na tridnevnih testiranjih v Mugellu rešili težave, ki so jih pestile na zadnjih, predvsem mokrih dirkah. Težava, ki je tako Masso kot Räikkönena pestila v Veliki Britaniji, Belgiji in nazadnje v Italiji, naj bi bila nesposobnost vzdrževanja temperature v zavorah in ne v pnevmatikah, kot je ves čas poudarjal Kimi. "Natančno smo analizirali podatke iz Monze in ugotovili, da je optimalno zmogljivost bolida onemogočalo neučinkovito ogrevanje zavor. Nezmožnost optimalne uporabe slednjih, je povzročala tudi slabše ogrete gume in v nekakšnem efektu domin podrla celotno nastavitev dirkalnika."

Ne spreglejte