Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
2. 12. 2011,
17.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes Renault

Petek, 2. 12. 2011, 17.57

7 let, 12 mesecev

Slabo, če si lahko ponosen le na postanke

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sezona 2011 formule 1 je bila za Mercedes in Renault razočaranje. Srebrni se hrabrijo z naslednjimi besedami: "Na nekaj dosežkov smo le lahko ponosni, na primer na hitre postanke."

Mercedes in Renault. Velika avtomobilska koncerna. Prvi zadnji dve leti s tovarniško ekipo formulo 1. Drugi so jo prodali, a do letos ostali nosilec imena ekipe. Predhodnik Mercedesa - Brawn - je v sezoni 2009 z Jensonom Buttnom osvojil dirkaški in konstruktorski naslov prvaka. Renault - ko je bil še povsem tovarniška ekipa - je v sezonah 2005 in 2006 s Fernandom Alonsom slavil tako dirkaška kot konstruktorska naslova. Zato sezona 2011 ne enim ne drugim ne more biti v ponos. Še v primerjavi z lansko sezono so naredili korak nazaj. Ne le, da so zbrali manj točk kot lani, Mercedes je na četrtem mestu seštevka za Red Bullom zaostal 485 točk, Renault pa na petem kar 577. Vrh formule 1 se je letos žal skrčil: če je lani osem dirkačev osvojilo prek 100 točk, jih je letos le šest in med njimi ni dirkačev Mercedesa in Renaulta. Če si lahko ponosen le na postanke, to ni dober znak. "Na nekaj dosežkov smo letos le lahko ponosni, na primer na konstantno hitre postanke," je dejal vodja Mercedesa, Ross Brawn.

Srebrni so bili vso sezono nekonkurenčni za stopničke: eno četrto mesto in pet petih je tisto, s čimer se lahko letos pohvalijo. Kaj je šlo narobe? Na prvo dirko so dirkalnik pripeljali še povsem nepreizkušen oziroma s povsem novimi in nepreverjenimi deli. Michael Schumacher pri razvoju dirkalnika ne pripomore toliko, kot so si nadejali šefi. Kot dirkač pa je dokazal, da še ni za staro šaro, saj je zbral le štiri točke manj kot lani, medtem ko jih je Nico Rosberg 51 manj. Črno-zlati (letos so nastopali v novih barvah, kot prvi korak, da postanejo Lotus) so sezono sicer začeli zelo obetavno (dve tretji mesti), nakar se je revolucionaren naprej usmerjen izpuh izkazal za popolnoma zgrešenega in dirkalnik prilagojen njemu je bil le še izjemoma konkurenčen za prvo deseterico. Renault je prvi udarec doživel že februarja, ko se je na reliju poškodoval njihov največji adut Robert Kubica. Ne veteran Nick Heidfeld ne mladi Bruno Senna ga nista mogla nadomestiti.

Mercedes je že na zadnjih dveh dirkah te sezone preizkušal dele za dirkalnik za 2012. "Ne sme se nam ponoviti, da na prvo dirko pridemo z nepreizkušenimi deli. Tega smo se letos še kako dobro naučili," je v analizi prvenstva 2011 dejal Brawn. "Imeli smo zelo težak začetek sezone, ko smo porabili veliko časa in sredstev, da smo vse spravili na svoje mesto. Ko pa smo se postavili na noge, smo bili v drugi polovici le še kakšno sekundo za najhitrejšimi. Za slednje je bilo potrebno veliko dela, saj so najboljši ves čas nadgrajevali svoje dirkalnike." Brawn dodaja, da bi lani z letošnjim dirkalnikom gotovo zmagovali. Mercedes mora tekom zime nadoknaditi leto zaostanka za Red Bullom, McLarnom in Ferrarijem, da bi jim torej le lahko bili naslednje leto kos.

Če Ferrari za sezono 2012 obljublja bolj agresiven dizajn dirkalnika, se bo Lotus, kot se bo od januarja uradno imenovala ekipe Renault, novega dirkalnika lotil bolj konzervativno. "Spremeniti moramo našo stretegijo. Ne smemo izgubljati zaradi prevelike kreativnosti. Izziv inovativnega naprej usmerjevega izpuha je bil očitno prevelik izziv," priznava vodja Renaulta, Eric Boullier. Ne le z imenom in dokončno ločitvijo od koncerna Renault (ta bo le še njihov dobavitelj motorjev) bodo novo poglavje obrnili tudi z dirkaško zasedbo. Kimi Räikkönen, ki prihaja, gotovo pomeni še večji pritisk za inženirje. Nekdanji svetovni prvak ne bo zadovoljen s povprečnim dirkalnikom.

Ne spreglejte