Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
19.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2009, 19.04

8 let

Predstavitev dirkališča Nürburgring

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Originalni Nürburgring (imenovan tudi zeleni pekel) je dolg 22,5 kilometra, v moderni dobi formule 1 pa se dirka na skrajšani različici in sicer vsako drugo leto (sicer je dirka v Hockenheimu).

Po dirkah na legendarni stezi Nordschleife, ki so jo dirkači zelo spoštovali in se je hkrati neizmerno bali, je bilo vedno veliko govora o varnosti, formula 1 pa se je z Nürburgringa umaknila po hudi nesreči Nikija Laude leta 1976. Zmago na dirki za VN Nemčije je takrat slavil James Hunt (McLaren Ford), najhitrejši krog na dirki - 7 minut, 10 sekund in 8 desetink - pa je dosegel Jody Schekter (Tyrell Ford).

Stezo so temeljito prenovili in leta 1984 na precej krajšem in po sodobnih standardih urejenem delu organizirali dirko legend v dvajsetih identičnih vozilih Mercedes 190E. Med drugimi so sodelovali Niki Lauda, Carlos Reutemann, Keke Rosberg, Alain Prost, Ayrton Senna, James Hunt, Stirling Moss, Jack Brabham, Phil Hill, John Surtees in Denny Hume, zmagal pa je takrat mladenič Senna.

Kasneje istega leta je bila na Nürburgringu organizirana dirka za VN Evrope, leto kasneje pa njena ponovitev, a se je zaradi slabega komercialnega izkupička spet umaknila. Šele s pojavom Michaela Schumacherja, ki je doma iz bližnjega Kerpna, pa se je zanimanje javnost za dirko na Nürburgringu znova povečalo do te mere, da se je leta 1995 spet znašla v koledarju svetovnega prvenstva.

Po tem, ko je Nürburgring v letih 1997 in 1998 gostil dirko za VN Luksemburga, je od leta 1999 naprej gostil VN Evrope. Kljub temu, da steza po kateri se podijo junaki cirkusa F1 nima več šarma in stare 22,5 kilometrske "pošasti", pa Nordschleife še vedno obstaja. Še več. Za par evrov pristojbine, se po znameniti stezi lahko zapeljejo tudi "civilisti".

Na posodobljenem dirkališču Nürburgring je od leta 1995 največ zmag dosegel Michael Shumacher - v letih 1995 z Benettonom ter 2000, 2001, 2004 in 2006 s Ferrarijem.

Leta 2007 se je FIA odločila, da bo v Nemčiji le ena dirka, preizkušnja za VN Nemčije, ki si jo bosta izmenjevala Nürburgring in Hockenheim. VN Evrope je tako v sezoni 2007 še zadnjič gostil Nürburgring, zmage pa se je drugič veselil Fernando Alonso, takrat voznik McLarna. Leta 2008 je dirko za VN Nemčije na Hockenheimringu dobil Lewis Hamilton (McLaren), leta 2009 na Nürburgringu Mark Webber (Red Bull).

2010 je na Hockenheimringu slavil Fernando Alonso s Ferrarijem, 2011 pa je na Nürburgringu drugič slavil Hamilton. 2012 je na Hockenheimringu spet bil najboljši Fernando Alonso s Ferrarijem. 2013 si je prvo domačo zmago, na Nürburgringu, pridirkal Sebastian Vettel z Red Bullom, 2013 pa je bil na Hockenheimringu neulovljiv njegov rojak Nico Rosberg z Mercedesom.

Ne spreglejte