Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
1. 8. 2012,
20.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 20.37

8 let

Med drevesi in jezeri - kjer je treba imeti "sisu"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najhitrejši, z najdaljšimi skoki, nepreglednimi ovinki, makadamski ... Reli Finska, imenovan tudi reli tisočerih jezer, je osma preizkušnja svetovnega prvenstva. Dogaja se od četrtka do sobote.

Po več kot mesecu premora se svetovno reli prvenstvo (WRC) nadaljuje s klasično preizkušnjo na Finskem. Med drevesi in jezeri v okolici mesta Jyväskylä se dirka že od leta 1951, del svetovnega prvenstva pa je od samega začetka (1973). Preizkušnja je že v 80. letih postala ena najbolj prestižnih, zmaga pa ena najbolj zaželenih. Le sedemkrat je niso dobili finski dirkači. Finci pravijo, da je za slavje treba imeti "sisu" (finska beseda za "imeti jajca"). Na dirki, kjer je sedemkrat slavil Marcus Grönholm (s Fordom in Peugeotom), zmago brani svetovni prvak Sebastian Loeb (Citroën). Ko ga je leta 2008 prvič dobil, je dejal, da ni še nikoli toliko tvegal. Na najhitrejšem reliju sezone sta v slavje prepričana domača dirkača, Jari-Matti Latvala (Ford) in Mikko Hirvonen (Citroën), zmagovalca iz sezon 2010 in 2009.

Na programu 62. relija Finska je 18 hitrostnih preizkušenj. S 303 kilometri gre za eno krajših dirk v zadnjih letih, a je s povprečno hitrostjo 135 kilometrov na uro najhitrejša. Dodaten izziv predstavljajo dolgi, predvsem pa hitri skoki - pri enem od njih je hitrost okoli 180 kilometrov na uro. "Izgubljenih sekund ne bo mogoče nadoknaditi. Že najmanjša napaka bo usodna," opozarja Latvala. Izkušeni 37-letni Petter Solberg (Ford), ki na Finskem še ni slavil, dodaja: "Ker so hitrosti tako visoke, je na skokih zelo lahko narediti napako, ki lahko vodi v odstop." Finski reli ni Loebova najljubša dirka, a nanj gre vseeno resno računati. "Brzinci so čudoviti, a drevesa so preblizu." V zmage je bolj prepričan oziroma odločen, da jo doseže, Hirvonen. "Dovolj imam drugih mest, čas je za mojo prvo zmago s Citroënom. Navdušen bom, če se zgodi prav na domači dirki."

Četverica dirkačev s tovarniško podporo je kot vselej favorizirana za zmago. V skupnem seštevku do večjih sprememb ne bo prišlo, saj ima Loeb 38 točk prednosti pred Hirvonenom, Solberg in Latvala pa zaostaja 55 oziroma 91 točk. S Citroënom bosta na Finskem nastopala še Thierry Neuville (zanj bo to debitanski nastop) in veteran Chris Atkinson, medtem ko je bronasti olimpijec Nasser Al-Attiyah še v Londonu. Izmed Fordovih zasebnikov bo najnevarnejši četrti v skupnem seštevku in zmagovalec relija Portugalska Mads Östberg, medtem ko imata Ott Tanak in Jevgenij Novikov za tak reli še premalo izkušenj. Med dirkalniki S2000 sta glavna favorita Volkswagnova dirkača Sebastien Ogier in Andreas Mikkelsen. Francoz si s Škodo Fabio želi v prvo deseterico tudi v skupni razvrstitvi. Na Finskem nastopa tudi ameriški zvezdnik Ken Block (Ford).

Ne spreglejte