Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2009,
22.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 23. 7. 2009, 22.02

8 let

"Formula 1 ni šola vožnje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nedeljski debitantski nastop Španca Jaimeja Alguersuarija, ki bo postal najmlajši dirkač v zgodovini formule 1, buri duhove. Zaradi prepovedi testiranj bo izkušnje nabiral v dirkanju "na nož".

Alguersuari bo v nedeljo star natanko 19 let in 125 dni, s čimer bo postavil nov mejnik v formuli ena. Mlajšega dirkača namreč na dirkah za svetovno prvenstvo še ni bilo. Poteza moštva Toro Rosso, ki je mladega Španca pripeljalo kot zamenjavo za Sebastiena Bourdaisa, ki ni upravičil pričakovanj delodajalcev, pa ima tudi številne kritike.

"Formula ena ne bi smela biti poligon za učenje," je pred dirkaškim koncem tedna na madžarskem dirkališču Hungaroring razlagal voznik Red Bulla Mark Webber in dodal: "Ko prideš v formulo 1, moraš biti že izdelan dirkač. To nikakor ni mesto za učenje." Avstralčevi kritiki se pridružujejo tudi nekateri drugi uveljavljeni dirkači, med njimi Felipe Massa, ki je prepričan, da je Alguersuari preprosto premlad za dirkanje na najvišji možni ravni. "Sam sem v formulo ena prišel z dvajsetimi leti in bil sem premalo izkušen, da bi mehanikom razložil, kako naj mi nastavijo bolid. Tako sem imel težko vodljiv dirkalnik in obilico težav. Tudi zame je bilo tako vstop v formulo ena prezgoden, pa čeprav sem imel takrat za seboj celotna zimska testiranja," je debato za krajši biografski pregled izkoristil sedaj izkušeni brazilski dirkač Ferrarija in nadaljeval: "Alguersuari pa dirkalnika F1 skorajda sploh še ni vozil, oziroma ga je testiral v vožnji naravnost, zato se bojim, da bo hitro pogorel. Lahko pa se tudi izkaže, da je tako velik talent, da bo že takoj zablestel."

Po drugi strani pa ima španski mladenič, sicer lanski prvak britanske formule 3, tudi zaveznika. Izjemni nemški mladenič Sebastian Vettel, ki se ga je prijel vzdevek "mali Schumi" (v nemščini Kleines Schumi - po sedemkratnem svetovnem prvaku Michaelu Schumacherju), je za Alguersuarijevo pomanjkanje izkušenj okrivil pravila, ki med sezono moštvom ne dovoljujejo testiranj. "Če že imamo pravico karkoli kritizirati, so to pravila," pravi 22-letni Vettel in pojasnjuje: "Tako se zgodi, da v formulo ena pride dirkač brez enega samega testiranja. Za mlade dirkače, naslednjo generacijo, bo zato veliko težje priti v F1, imeli ne bodo nobene priložnosti za dokazovanje."

Ne spreglejte