Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
2. 6. 2012,
21.32

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Justin Gatlin Liu Xiang

Sobota, 2. 6. 2012, 21.32

5 let, 9 mesecev

V Eugenu kar deset najboljših izidov sezone

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na četrtem mitingu diamantne lige v Eugenu je bilo v dveh dneh postavljenih kar deset najboljših izidov sezone na svetu. Britanec Mo Farah afriškim tekačem prevzema primat v dolgih tekih.

Mo Farah je v močni konkurenci zmagal v teku na 5000 metrov, disciplini, v kateri si je v Daeguju pritekel naslov svetovnega prvaka. S časom 12:56,98 je postavil najboljši izid sezone na svetu, za seboj pa pustil številne odlične afriške tekače na čelu s svetovnim rekorderjem Keneniso Bekelejem. Slednji je sicer končal na četrtem mestu, a zaenkrat še ni prepričljiv. Do olimpijskih iger, kjer bo branil naslov prvaka, ima še nekaj časa, da izpili formo.

Kitajec Liu Xiang je v odlični formi. Zmagi v domačem Šanghaju je dodal še prvo mesto v Eugenu, njegov zmagovalni čas 12,87 pa je enak svetovnemu rekordu Kubanca Dayrona Roblesa, a je bil veter, ki je pihal tekmovalcem v hrbet premočan (+2,4 m/s), da bi bil rezultat uradno priznan. Drugi je bil Američan Aries Merritt (12,96), tretji pa njegov rojak, svetovni prvak Jason Richardson (13,11). David Oliver je bil s časom 13,13 šele peti, Robles pa ni nastopil, saj ni pravočasno pridobil vizuma.

Justin Gatlin je znova dokazal, da letos želi resno konkurirati najboljšim jamajškim šprinterjem. Američan je v teku na 100 metrov, ki sicer ni štel za točkovanje diamantne lige, zmagal s časom 9,90 pri tem pa je imel ugodne pogoje, saj je veter v hrbet pihal z močjo 1,3 m/s. Drugi je bil mladi Jamajčan Nickel Ashmeade, ki je s časom 9,93 postavil osebni rekord, omenjena šprinterja pa sta bila tudi edina, ki sta se spustila pod mejo desetih sekund. Veter v nasprotni smeri (-2,1 m/a) pa je zaviral šprinterje na 200 metrov, kjer je zmagal domačin Wallace Spearmon (20,27).

Kaki ni pustil presenečenja

V teku na 400 metrov je dvakratni olimpijski prvak, Američan LaShawn Merritt, v ciljni ravnini prehitel svetovnega prvaka Kiranija Jamesa z Grenade in slavil s časom 44,91. Na dvakrat daljši razdalji je Abubaker Kaki ubranil lansko zmago.

V hrabrem teku, ko je vodil od odstopa narekovalca tempa, je uspel do ciljne črte ubraniti vse napade konkurentov in zmagati v času 1:43,71. V ciljni ravnini mu je za ovratnik dihal mladi Etiopijec Mohamed Aman, a so mu do zmage zmanjkale tri stotinke sekunde. V teku na miljo, ki je bil zadnja disciplina dneva, je bil najhitrejši Kenijec Asbel Kiprop, olimpijski prvak na 1500 metrov, s časom 3:49,40 pa je popravil najboljši izid sezone na svetu.

To je uspelo tudi Resseju Hoffi v suvanju krogle. Američan jo je sunil 21,81 metra in slavil pred olimpijskim prvakom, Poljakom Tomaszom Majewskim (21,60). V metu kopja si je Latvijec Vadims Vasilevskis zmago priboril prav v zadnjem poizkusu, ko je orodje vrgel 84,65 metra in postavil rekord mitinga.

Kar tri tekačice pod 50 sekundami

Američanka Allyson Felix se je letos očitno odločila, da bo zmagovala kar v vseh šprinterskih disciplinah. V teku na 200 metrov je bila razred zase, s časom 22,23 pa je za stotinko sekunde zgrešila najboljši izid sezone na svetu.

Ena izmed favoritinj Carmelita Jeter je bila šele peta s časom 22,78. Izjemno predstavo so pripravile najhitrejše tekačice na 400 metrov. Prvič letos so se v medsebojnem obračunu pomerile svetovna prvakinja Amantle Montsho iz Bocvane, Jamajčanka Novlene Williams-Mills in Američanka Sanya Richards-Ross, vse pa so se spustile pod mejo 50 sekund. Zmagala je Američanka, ki je s časom 49,39 krepko popravila najboljši izid sezone na svetu. To je uspelo tudi Mariem Alaoui Selsouli, zmagovalki teka na 3000 metrov. Maročanka je v solo teku dosegla rezultat 8:34,47. Na isti razdalji z zaprekami je serijska zmagovalka, Kenijka Milcah Chemos zmagi dodala še odličen čas 9:13,69, kar je prav tako najboljši izid sezone na svetu.

V skoku v daljino je z osebnim rekordom 684 cm presenetljivo zmagala Britanka Shara Proctor. Nekatere favoritinje so povsem odpovedale, predvsem svetovna prvakinja Brittany Reese, ki je tekmovanje zaključila na sedmem mestu že po treh poizkusih. Le najdaljših šest po tretji seriji je imelo pravico dodatnih treh skokov. V skoku v višino so gledalci uživali v ruskem obračunu. Svetlana Školina in Ana Čičerova sta preleteli letvico na dveh metrih, le Čičerova pa je bila uspešna na 202 cm, kar je najboljši izid sezone na svetu. Manj razpoložene so bile skakalke ob palici, saj je Brazilki Fabiani Murer za zmago zadoščal skok prek 463 cm.

Ne spreglejte