Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
11.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 11.01

8 let

Newyorški maraton ostaja v programu: ''Če želijo ljudje teči, naj tečejo''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Orkan Sandy, ki je v minulih dneh vzhodni obali ZDA in mestu New York povzročil nemalo težav in škode, je ogrozil tudi izvedbo newyorškega maratona, ki pa ostaja v programu.

Izvedba v težkih pogojih je naletela na kritike političnega vrha, nekateri tokratni maraton primerjajo s tistim iz leta 2001 po terorističnih napadih 11. septembra. Leta 2001 je bil maraton v New Yorku na sporedu sedem tednov po terorističnem napadu 11. septembra, tokrat imajo prireditelji po orkanu zgolj teden dni časa za pripravo. Senatorka New Yorka Liz Krueger je kritizirala organizatorje, saj je dela v tem trenutku veliko po vsem mestu: "Razumem, da maraton lokalnemu gospodarstvu prinese veliko sredstev, ampak bodimo iskreni, prav tako zahteva veliko napora pri organizaciji. V nobeni mestni četrti trenutno življenje ne poteka normalno."

James Molinaro, vodja mestne četrti Staten Island: "Če želijo ljudje teči, naj tečejo, zdaj ni čas za sprevode."

Maraton v New Yorku teče skozi pet mestnih četrti, tradicionalno pa se s startom 42.195 metrov dolge proge začenja na Verrazano Narrows Bridge na Staten Islandu. Na teku v zadnjih letih sodeluje preko 40.000 ljudi, vendar prireditelji pričakujejo, da bo letos številka manjša od 47.500, kolikor je bilo tekačev na štartu lani. Organizatorji so tako že odpovedali za petek napovedano slovesnost ob odprtju. Tudi sobotna petkilometrska preizkušnja v Central Parku odpade. Zaenkrat pa še ni znano, ali bo trasa maratona kaj spremenjena ali ne, čeprav je poplave niso prizadele. New York želi z izvedbo maratona pokazati javnosti, da je "odporno" mesto, ki se zna soočiti s težavami.

Na 43. izvedbi maratona so med prijavljenimi med drugim tudi trije prejemniki olimpijskih kolajn in aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini - bronasti iz Londona, Kenijec Wilson Kipsang, zmagovalec čikaškega maratona 2011, Kenijec Moses Mosop, in zmagovalec newyorškega maratona 2010, Gebre Gebremariam iz Etiopije. Nastopila bo tudi rojakinja slednjega Tiki Gelana, ki je bila v Londonu zlata, Rusinja Tatjana Arhipova, bronasta iz Londona 2012 ter Kenijka Edna Kiplagat, lanska svetovna prvakinja.

Ne spreglejte