SiolNET. Sportal Atletika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se je dogajalo s testi Jonesove?

4

termometer

Predsednik Svetovne protidopinške agencije (WADA) Dick Pound je na zasedanju v Madridu dejal, da bodo pregledali vzorce dopinških testov 32-letne Marion Jones.

Vseh 160 testov petkratne dobitnice medalj na OI v Sydneyju leta 2000, ki je oktobra letos priznala, da je jemala prepovedana poživila, kar je pred tem dolga leta zanikala, je bilo namreč negativnih.

"Ni mogoče, da bi nekdo priznal jemanje prepovedanih poživil, niti en test pa ni pozitiven. Ugotoviti moramo, kaj se je dogajalo s testi," je menil Dick Pound.

WADA še naprej v Montrealu

Kanadska vlada je sprejela dogovor, da bo imela Svetovna protidopinška agencija (WADA) še za dodatnih deset let sedež v Montrealu. Prejšnji dogovor bi potekel leta 2011, novi pa bo leta 2021. Od Ottawe in Quebeca dobi WADA letno 1,5 milijona dolarjev, prav toliko pa tudi od Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki je agencijo ustanovil leta 1999. To pa niso edini viri WADA.

V ozadju pa poteka tudi spopad za vodenje WADA. Sedeminštirideset članic Sveta Evrope želi preložiti glasovanje o novem predsedniku, ki je na programu v soboto. Edini kandidat za prvega moža je namreč avstralski politik John Fahey, s tem pa evropske vlade niso zadovoljne. Želijo, da bi glasovanje potekalo maja prihodnje leto v Montrealu. Po statutu WADA je lahko le en kandidat za predsednika, v kandidacijskem postopku pa je bil izločen Jean Francois Lamor, nekdanji francoski olimpijec v sabljanju in francoski minister za šport. Čeprav Evropa v proračun WADA prispeva 47,5 odstotka vseh sredstev, pa ne bo mogla preprečiti glasovanju tudi v primeru bojkota, saj nima zadostne večine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin