TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
7.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 7.07

8 let

Socialni partnerji na železnicah z dogovorom o znižanju plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Socialni partnerji na Slovenskih železnicah so podpisali dogovor o znižanju plač, skladno s katerim bodo železnice letos prihranile 9,2 milijona evrov.

Po besedah premiera Boruta Pahorja pomeni podpis sporazuma veliko obveznost za družbo in vlado, da v nadaljevanju storita vse za uspešno sanacijo in začetek modernizacije železnic. Dogovor o zmanjšanju stroškov dela, ki bo veljal pol leta, so socialni partnerji na železnicah podpisali ob današnjem obisku premiera Pahorja na Slovenskih železnicah. Predsednik vlade je v spremstvu ministra za promet Patricka Vlačiča družbo obiskal že četrtič. Berdajs: Marsikdo ne bo zadovoljen Minister Vlačič je poudaril, da je bilo v januarju za reševanje Slovenskih železnic vloženega veliko napora. V pripravi je nacionalni program razvoja železniške infrastrukture, ki bo nastal v kratkem. Nastavki programa, o katerih so se seznanili na današnjem sestanku, so tehnološke narave in bodo dopolnjeni s študijo, ki bo predvidevala blagovne tokove v prihodnjih 10, 15 letih. Po oceni sindikatov in sveta delavcev je dogovor glede na trenutne razmere v SŽ nujen, je dejal predsednik sveta delavcev Silvo Berdajs, čeprav verjame, da "marsikdo od zaposlenih z njim ne bo zadovoljen".

Vlada bo po Vlačičevih besedah v kratkem obravnavala tudi predpis, ki bo uredil sistemsko financiranje za gradnjo železniške infrastrukture. Na ta način bo mogoče izkoriščati tudi sredstva iz naslova kohezije v višini 440 milijonov evrov. "S tem lahko v Sloveniji zaženemo prve prioritete glede železniške infrastrukture," je dejal minister.

Navkrižno financiranje po vzoru Švice Del potrebnih sredstev bi država po predlogu, ki je v medresorskem usklajevanju, pridobila z navzkrižnim financiranjem, in sicer bi se, po vzoru Švice, pravi minister, na posebno proračunsko postavko stekala med drugim sredstva iz naslova avtomobilske takse. "Šlo bi za stalen vir, ki ne bi bil odvisen od vsakoletnega načrtovanja proračuna. Morebitna neporabljena sredstva bi se lahko prenesla v naslednja leta," je dejal Vlačič.

Ob tem je minister napovedal dvig avtomobilske takse. "Dajatve za avtomobile v Sloveniji so nizke. Ta država je tako z gradnjo infrastrukture kot z nižjimi dajatvami, kar se tiče avtomobilov, doslej spodbujala osebni avtomobilski prevoz," je dejal Vlačič in dodal, da bo dinamika dviga takse odvisna od tega, koliko denarja bo po ocenah potrebnega za vlaganje v infrastrukturo. Sanacijski dokument, ki ga ministrstvo pripravlja na podlagi osmih predlogov, ki so prispeli na razpis za svetovanje pri sanaciji in reorganizaciji železnic, je tik pred dokončanjem, tako da naj bi ga javnosti predstavili "v zelo kratkem času", je dejal Vlačič.

"Gre za velik finančni vložek, a se za prihodnost Slovenije izplača" Po Pahorjevih besedah je vlada odločena projekt modernizacije predstaviti državnemu zboru, ki bi lahko o tem odločil že konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Gre za velik finančni vložek, a se za prihodnost Slovenije izplača. V nasprotnem primeru načrt sanacije ne bi imel smisla, je dejal premier. "Vlada bo po sanaciji državnemu zboru predlagala načrt modernizacije prometnega in potniškega prometa," je dodal.

Pahor želi do poletja celovitejšo sliko ambicij z železnicami, da bi lahko jeseni začeli pripravljati diskusijo. "Ne verjamem, da lahko Slovenci sami financiramo ta projekt, tudi ko gre za naložbe v samo infrastukturo. Potrebujemo enega ali več tujih strateških financerjev, treba je tudi bolj liberalno pogledati v javno-zasebno partnerstvo," pravi premier.

"Ne gre za nikakršno pomoč železnicam" Sicer pa so bile tema sestanka na Slovenskih železnicah tudi pogodbe za opravljanje gospodarske javne službe. Po besedah generalnega direktorja družbe Gorana Brankoviča so v zvezi z omenjenimi pogodbami ugotovili, da so pogajanja trda, a uspešna. Obstajajo še določene razlike, ki jih bodo prevetrili do konca meseca in nato podpisali pogodbe. "Ne gre za nikakršno pomoč železnicam, temveč za ugotavljanje dejanskega stanja, ki ga bosta priznali Slovenske železnice kot izvajalec in država kot naročnik," je zatrdil.

Vlačič ocenjuje, da bo treba načrt, da bi že letos gospodarske javne službe pripeljali "na ničlo", raztegniti na nekaj let, pri čemer bo med drguim potrebna optimizacija dela državnih predpisov in notranje organizacije. Glede predlagane izdaje obveznic je Brankovič povedal, da bi bila namenjena nadomeščanju obstoječega dolga. "Ne bi šlo za novo zadolževanje, ampak nadomeščamo strukturo dolga v bolj 'znosno' obliko," je dejal in dodal, da se o tem danes niso konkretno pogovarjali.

Brankovič je premiera Pahorja in ministra Vlačiča seznanil tudi z nedavnim obiskom na Deutsche Bahnu. Vodstvo železnic se bo na železnicah znova mudilo čez 14 dni in takrat bo znanih tudi več informacij o obiskih Deutsche Bahna.

Ne spreglejte