TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2010,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 8.23

8 let

"Slovenija je urejena država"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na vprašanje o vzrokih za zaposlitev v Slovenji odgovarja Katarina Ćeranič, specializantka psihiatrije iz Banjaluke, ki je trenutno zaposlena na UKC Maribor.

Koliko časa ste že v Sloveniji in kje ste zaposleni? V Maribor sem prišla 2. novembra letos, zaposlena pa sem kot specializantka psihiatrije na UKC Maribor.

Kakšno se vam zdi življenje v Mariboru v primerjavi z Banjaluko, od koder prihajate? Življenje je na splošno podobno. Maribor je manjše mesto kot Banjaluka, ampak ima vse, kar je potrebno za lepo in mirno življenje.

Zelo sem zadovoljna, tudi Mariborčani so mi izredno všeč. Za zdaj imam pet kolegic specializantk, ki so Slovenke in so me zelo lepo sprejele. Nobenega občutka nimam, da sem tujka. Ko sem pred leti potovala prek Slovenije, sem si ogledovala mesta, kjer bi si želela delati. Prva izbira bi bila Ljubljana, ampak v Ljubljano je res velik naval. Vsi si namreč želijo delati tam.

Kje ste bili zaposleni pred prihodom v Slovenijo? V Banjaluki v Bosni in Hercegovini sem bila štiri leta zaposlena kot splošna zdravnica na urgenci. Dve leti in pol pa sem potrebovala, da sem pridobila vso potrebno dokumentacijo za zaposlitev v Sloveniji. Morala sem opraviti izpit iz sodne medicine – to je izpit za nostrifikacijo diplome, izpit iz slovenščine in na koncu še strokovni izpit.

Predpogoj za opravljanje strokovnega izpita je tri leta delovnih izkušenj v matični domovini ali opravljeno pripravništvo v Sloveniji. V Slovenijo lahko sicer prideš tudi brez pripravništva, a je težava v tem, ker šestmesečno pripravništvo za tujce v Sloveniji ni plačano in tega si nisem mogla privoščiti.

Ko sem izpolnila vse pogoje, sem se lahko na razpis prijavila tako kot drugi Slovenci. Zdravniška zbornica namreč dvakrat na leto razpiše delovna mesta za medicinski kader. Na 300 prostih mest se običajno prijavi le sto zdravnikov. Ko sem se sama prijavila maja letos, je bilo prosto mesto tudi na psihiatričnem oddelku UKC Maribor. Opravila sem pogovora s predstojnico oddelka in koordinatorjem specialistom psihiatrije za celo Slovenijo, dr. Slavkom Ziherlom. Ko sem pridobila mnenje, da ustrezam pogojem za specializacijo, sem prišla sem v Maribor, kjer lahko delam tako kot vsak slovenski zdravnik.

Rekli ste, da je bil eden od zahtevanih pogojev tudi izpit iz slovenščine. Kako ste se spoprijeli z izzivom učenja slovenskega jezika? V Banjaluki sem šest mesecev obiskovala tečaj slovenskega jezika pri slovenski učiteljici. Ko pa se je ta vrnila v Slovenijo, sva z učenjem in komuniciranjem nadaljevali prek Skypa.

Kako zahteven se vam zdi slovenski jezik? Slovenščina ni zapletena, ni pa niti enostavna. Zdelo se mi je namreč, da je jezik precej podoben srbskemu. Še vedno imam težave z dvojino in sklanjatvami, ker so zelo podobne srbščini, a imajo različne končnice.

Opravili ste izpit iz slovenskega jezika na visoki ravni, ki velja za dokaj zahtevnega. Kako poteka samo preverjanje znanja? Izpit iz slovenskega jezika na visoki ravni se izvaja na filozofski fakulteti v Ljubljani. Izpit je zelo zahteven. Poznam precej zdravnikov iz Bosne in Hercegovine, ki so izvrstni specialisti in bi želeli delati v Sloveniji, a jim tudi v 10. poskusu ni uspelo narediti izpita. Izpit je sestavljen iz petih delov in poteka dva dneva.

Zakaj ste se odločili ravno za Slovenijo? Kaj ima Slovenija tako edinstvenega, da vas je premamila? Ali ste razmišljali tudi o selitvi v katero izmed drugih držav? Za odločitev sem potrebovala skoraj dve leti. Razlogov pa je več. Slovenija je urejena država, ima urejeno zakonodajo, način in organizacijo dela. Čeprav je v Sloveniji manj zdravnikov kot v BiH, pa je medicina tukaj na višjem nivoju kot v BiH. Pri vas je veliko dobrih zdravnikov in želela sem, da me v stroki izobražuje nekdo, ki to dela res kakovostno.

Ali Slovenija nudi kakšne ugodnosti za tuje zdravnike, kot so stanovanje, avto …? Vse je odvisno od tega, kje delaš. V nekaterih manjših mestih imajo bolnišnice stanovanja, ki jih dajo v najem zdravnikom po nižjih cenah.

Žal se v Mariboru to ne dogaja. Zdi se mi, da klinični centri tega ne omogočajo ter da imajo manjši kraji s tega vidika več ugodnosti. Po drugi strani obstaja možnost da klinična centra plačata podiplomski študij, kar se mi zdi res velika ugodnost.

Kakšne so plače in življenjski stroški, če primerjate življenje v BiH in tukaj? Plače so v Sloveniji res višje, ampak če bi se odločila, da pridem v Slovenijo le zaradi denarja, to ne bi bila ravno pametna odločitev. Res je, da imam danes skoraj dvakrat večjo plačo kot v BiH, vendar so življenjski stroški tudi dvakrat večji, tako da je na koncu skoraj enako.

Ste v tem prvem mesecu v Sloveniji doživeli tudi kakšne negativne izkušnje? Ne, nimam prav nikakršnih negativnih izkušenj. Pred prihodom v Slovenijo sem se pripravila, da lahko pride tudi do negativnega odziva, tako kot se to lahko zgodi kjerkoli po svetu. V BiH obstajajo predsodki, da so Slovenci hladni, a sama nimam takšnih izkušenj. Ogromno mi je pomagala učiteljica, ki me je poučevala slovenski jezik in sva postali pravi prijateljici, tudi moj glavni mentor mi veliko pomaga, uredil mi je celo delovna dovoljenja in delovno vizo. Ko se mi je pokvaril pralni stroj, mi je neposredna mentorica ponudila, naj pridem perilo oprati kar k njej domov.

Ali nameravate v Sloveniji ostati za stalno? Moja specializacija bo trajala pet let in ker mi Slovenija to plača, sem dolžna odslužiti delovno dobo petih let. Naslednjih deset let bom zagotovo delala v Sloveniji, kaj pa se bo zgodilo kasneje, ne vem. Verjamem pa, da se ne bom vrnila v Banjaluko. Mogoče bom ostala v Mariboru ali odšla v Ljubljano. Ne vem. Morda najdem zaposlitev tudi v Švici ali Avstriji, a to je še daleč v prihodnosti.

Ali boste vložili vlogo za pridobitev slovenskega državljanstva? Ko bom izpolnjevala vse pogoje, bom vložila vlogo za pridobitev slovenskega državljanstva.

Kaj menite o novem zakonu, ki naj bi birokratski postopek skrajšal s treh let na eno leto? Ja, to sem slišala in sem bila kar malo razočarana, saj sem sama morala skozi precej dolgotrajno proceduro, medtem ko je danes vse lažje. V Sloveniji namreč resno primanjkuje zdravnikov in to je pač edini način, da se ta težava reši. Mislim, da bo v prihodnje v Slovenijo prišlo precej zdravnikov iz Srbije, Makedonije in Bosne.

Ne spreglejte