SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Škoda po julijski toči v občini Šempeter-Vrtojba že 15 milijonov evrov

2

termometer

Po zadnjih podatkih posebne občinske komisije se je ocena škode po julijskem neurju s točo v občini Šempeter-Vrtojba povzpela na 15 milijonov evrov.

Skupaj so prejeli 469 prijav škode na objektih in v kmetijstvu. Neurje je povzročilo pravo malo katastrofo Valenčič je še vedno prepričan da je neurje s točo sredi julija v občini povzročilo pravo malo katastrofo. Zadnje ocene občinske komisije za ocenjevanje škode govorijo o 15 milijonih evrov škode, pri čemer jo je 6,4 milijona na avtomobilih, 7,6 milijona na objektih, milijon pa na 330 hektarih kmetijskih površin, čeprav predvsem pri slednji natančnih ocen še ni, je pojasnil. V Šempetru pri Gorici so že zaključili zbiranje prijav škode, pred tednom za škodo na objektih, v četrtek pa še za škodo v kmetijstvu. Medtem ko slednjih, ki jih je bilo 34, še niso uspeli pregledati, je bilo od 435 prijav škode na objektih 55 nepopolnih, od tega 46 na poslovnih objektih in 334 na individualnih stanovanjskih hišah, je povedal Valenčič.

Občini 48.000 evrov pomoči s strani države Občina bo prejela 48.000 evrov pomoči s strani države, še 6000 pa bo prispeval Karitas, ki jih bodo razdelili med lastnike poškodovanih hiš, je napovedal Valenčič. O kriterijih delitve enkratne pomoči, da bi denar razdelili "objektivno in pošteno", bo občinska komisija odločala prihodnji teden, pri tem pa bo upoštevala višino škode, materialni status lastnika in ali gre za salonitno kritino, je pojasnil. Po županovih besedah denarja za vse ne bo dovolj, zato bodo morali narediti selekcijo.

Prav dejstvo, da je bilo med poškodovanimi 82.633 kvadratnimi metri streh v občini precej prekritih s salonitno kritino, ki vsebuje tudi azbestna vlakna, bi lahko pomenilo velik ekološki problem. Država je že zagotovila, da bo odlaganje tovrstnih kritin na bližnji deponiji, kjer bodo pripravili prostor za 600 ton tovrstnega materiala, brezplačna, je pojasnil Valenčič.

"Pričakovali smo, da se bo država angažirala tudi pri odstranjevanju in odvozu. Žal se ni," je poudaril in dodal, da še razmišljajo, ali bi tudi občina pomagala iz denarjem iz svojih proračunskih rezerv. Odlaganje sicer stane 67 evrov na tono.

V intervenciji je sodelovalo 105 gasilcev Na novinarski konferenci je spregovoril še poveljnik štaba civilne zaščite občine Šempeter-Vrtojba Stanislav Črvič, ki je predstavil podatke o intervenciji po neurju s točo. Intervencija, ki je stala skoraj 14.000 evrov, je trajala dva dneva in pol, v njej pa je sodelovalo 105 gasilcev z 18 vozili. Skupaj so prekrili 17.570 kvadratnih metrov streh, posredovali pa so na 25 stanovanjskih objektih.

Med drugim so s pomočjo zračnih posnetkov obvestili občane s poškodovanimi strehami, ti pa so kot kaže že odpravili poškodbe, saj deževje v zadnjih dneh ni prineslo novih težav, je povedal Črvič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin