SiolNET. Siol Plus
1,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pravni nasvet

Pri sosedu hrup in vonj po "travi": me lahko reši policija?

1,75

termometer

pravni nasvet pravo
Foto: Thinkstock

V blokovsko stanovanje so se nedavno preselili novi stanovalci, od tedaj pa je iz njega slišati hrup, saj ga uporabljajo kot studio za ustvarjanje glasbe. Poleg tega iz stanovanja stalno veje vonj po marihuani, piše bralec. Sprašuje, kaj lahko stori. 

Situacija je sledeča: v več let zapuščeno stanovanje na drugi strani hodnika je pred kakšne pol leta dobilo stanovalce (izgleda sicer nelegalne, ampak to pustimo). Stanovanje se v dnevnih urah uporablja kot studio za ustvarjanje glasbe, kar so sicer poskušali omiliti s penami, vendar neuspešno. Poleg tega na hodniku konstantno veje iz tega stanovanja vonj po marihuani. Ali lahko kaj rešim s klicem na policijo ali moram stvari vzeti v svoje roke? V pravilniku bloka je vse to načeloma regulirano, vendar tega nihče ne kontrolira oz. ne uporablja mehanizma za vzdrževanje teh pravil.

Lep pozdrav, Aleks

V omenjenem primeru (vonj po marihuani) bi lahko šlo za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po po prvem odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), ki se sicer preganja po uradni dolžnosti, vendar je v določenih primerih (ko zadeve na zazna sama policija) potrebno zadevo prijaviti na pristojno policijsko postajo, ki potem v takšnih primerih sproži ustrezne ukrepe in zadevo razišče.

Ukrepanje na lastno pest v tem primeru nikakor ni dovoljeno in lahko osebo, ki bi sama ukrepala, prav tako spravi v kazenski pregon.

Sosed za studio potrebuje soglasje lastnikov

Kar pa se tiče povečanega hrupa, ki prihaja iz stanovanja, v katerem naj bi bil studio za ustvarjanje glasbe, bi lahko šlo za prepovedano imisijo. Veljavna zakonodaja namreč določa, da mora lastnik oziroma uporabnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo.

Veljavna zakonodaja (glede hrupa, ki prihaja iz sosednjega stanovanja) prav tako določa, da lahko vsakdo zahteva od drugega, da odstrani vir nevarnosti, od katerega grozi njemu ali nedoločenemu številu oseb večja škoda, ter da se vzdrži dejavnosti, iz katere izvira vznemirjanje ali škodna nevarnost, če nastanka vznemirjanja ali škode ni mogoče preprečiti z ustreznimi ukrepi. 

Glede na podatek stranke, da se sosednje stanovanje uporablja kot studio za ustvarjanje glasbe, pa je pomembno tudi določilo stanovanjske zakonodaje, da je za opravljanje dovoljenje dejavnosti v stanovanju, ki je del večstanovanjske stavbe, potrebno tri četrtinsko (75 %) soglasje preostalih etažnih lastnikov v stavbi, v nasprotnem se dejavnost opravlja nezakonito.

Pripravil: Vinko Berginc, univ.dipl.prav. z opravljenim pravniškim državnim izpitom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin