TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
20.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 20.23

8 let

Severnojadranska pristanišča se povezujejo v zvezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki uprav pristanišč iz Kopra, Trsta, Benetk in Ravenne so v Trstu podpisali ustanovno listino Združenja severnojadranskih pristanišč (North Adriatic Ports Association - Napa).

Z njo so se pristanišča zavezala, da bodo sodelovala in iskala sinergije, predvsem na področju promocije severnega Jadrana. Severni Jadran - evropska logistična platforma Listino so podpisali predsednik uprave Luke Koper in predsednik združenja Napa Gregor Veselko ter predsedniki pristaniških oblasti Trsta, Benetk in Ravenne Claudio Boniciolli, Paolo Costa in Giuseppe Parrello, ki so poudarili pomen dogodka, s katerim se nadaljuje postopek, ki se je lani začel s podpisom namere o oblikovanju Nape. Omenjena namera je takrat vzpostavila privilegiran odnos med pristanišči s ciljem, da se slednja odločneje predstavijo na mednarodnih trgih in da se severni Jadran oblikuje v evropsko logistično platformo za trgovske poti, ki povezujejo Daljnji vzhod s srednjo in vzhodno Evropo.

Podpisniki ocenjujejo tokratni dogodek kot strateški korak s ciljem izboljšati trgovski potencial ter kakovost in učinkovitost severnojadranskega pristaniškega sistema, s tem da se da večji poudarek načrtovanju in uresničevanju povezanih infrastruktur. Med prvimi pobudami sodelujočih pristanišč bo skupen nastop na letošnjem sejmu transporta in logistike, ki bo v Šanghaju, konec marca pa bodo novo združenje predstavili tudi v evropskem parlamentu v Bruslju. Predstavili pa se bodo tudi vladama Slovenije in Italije.

Veselko: Potrebujemo učinkovite in moderne prometne povezave Za predsednika uprave Luke Koper Gregorja Veselka je temeljnega pomena, da EU prizna in podpre združenje Napa, saj bo slednje na tak način našlo svoje mesto v okviru evropskih politik in bo tako izkoristilo naraščajoče zanimanje Bruslja za Sredozemlje, kot alternativo severnoevropskim pristaniščem. Zato Koper, Trst, Benetke in Ravenna potrebujejo učinkovito in moderno mrežo prometnih povezav, predvsem kopenskih, meni Veselko. Ob tem je poudaril zlasti pomen železniških povezav.

Upajo, da se jim bo pridružila tudi Reka Predsednik tržaške pristaniške oblasti Boniciolli je ustanovitev združenja Napa označil kot temeljni korak za okrepitev sinergij med pristanišči, ki bo omogočil, da bo tekmovanje napredovalo sočasno s sodelovanjem za čim boljše koriščenje trgov s strani posameznih pristanišč. Boniciolli je ob tej priložnosti izrazil upanje, da bo k pobudi čimprej pristopila tudi hrvaška Reka.

Želijo postati bolj konkurenčni na mednarodnih trgih Po besedah predsednika beneške pristaniške oblasti Coste je podpis rezultat enoletnega dela, v katerem so se pristanišča v Kopru, Trstu, Benetkah in Ravenni obvezala, da bodo našla katerokoli obliko sodelovanja, ki bi utegnila ovrednotiti in promovirati pristaniške storitve. Tudi italijansko združenje pristanišč Ašoporti je uradno priznalo novo združenje Napa, je še dejal Costa. Predsednik ravenske pristaniške oblasti Parrello je dejal, da želi združenje utrditi severnojadranski pristaniški sistem, katerega glavni cilj je pritegniti trgovino in postati bolj konkurenčen na mednarodnih trgih.

Ne spreglejte