SiolNET. Posel danes Finance
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je na boljšem? Posojilojemalci v evrih ali v švicarskih frankih?

4

termometer

Na konkretnem primeru stanovanjskega posojila v evrih in švicarskih frankih smo pogledali, kaj se je s posojilom dogajalo do danes in kaj lahko posojilojemalci pričakujejo v prihodnje.

Po januarski drastični spremembi valutnega razmerja med švicarskim frankom in evrom, ko je zaradi odprave omejitve tečaja franka ta zrasel za 20 odstotkov, se veliko posojilojemalcev še vedno sprašuje, kaj narediti s posojilom v švicarskih frankih. Ga zamenjati v evrsko posojilo ali čakati na ugodnejše valutno razmerje.

Še bolj jih zanima, ali so kljub ugodnejšim pogojem zadolžitve pred desetimi leti še vedno na boljšem kot posojilojemalci, ki so se za nakup nepremičnine raje zadolžili v evrih. Ti so se namreč zadolžili dražje, ker so upoštevali dejstvo, da je edini pravi garant za izognitev valutnemu tveganju posojilo v domači valuti, v kateri prejemajo plačo.

80 tisoč evrov posojila za 20 let Naredili smo primerjavo amortizacijskega načrta za 80 tisoč evrov posojila v evrih in švicarskih frankih in pogledali, kaj se je dogajalo do danes. Po takratnem menjalnem tečaju je bilo 80 tisoč evrov vrednih 121.600 švicarskih frankov. Predpostavili smo, da je bilo posojilo najeto 1. julija 2004 za obdobje 20 let. V obeh primerih smo vzeli dva odstotka pribitka na referenčno obrestno mero; upoštevali smo 6-mesečni Euribor in 12-mesečni Libor.

Začetna mesečna anuiteta posojilojemalcev v frankih je bila ob najemu posojila za desetino nižja kot v evrih (44 evrov), kar je številne premamilo v odločitev za posojilo v frankih. Po treh letih in pol (do 31. 12. 2008) je zaradi še vedno ugodnega menjalnega tečaja posojilojemalec v "švicarjih" banki dejansko plačal 24.894 evrov, kar je 4.429 evrov manj kot stranka s posojilom v evrih.

Nižji je bil tudi znesek obresti plačanih do tistega dne, saj se je pri "švicarju" teh nabralo za 5.552 evrov manj kot pri stranki s posojilom v evrih. Ob tem je zelo pomembno, da se je pri obeh posojilih preostalo stanje glavnice po treh letih in pol zelo malo razlikovalo in je znašalo okoli 68 tisoč evrov.

Ko glavnica v "švicarjih" narašča Po dveh letih in pol (do 30. 6. 2011) se je menjalni tečaj med evrom in frankom prvič opazneje spremenil. Čeprav je bil posojilojemalec v frankih še vedno na boljšem, saj je banki do tedaj odplačal 3.953 evrov manj in 5.936 evrov manj obresti, pa je že bil na slabšem glede preostanka glavnice posojila. Medtem ko se je glavnica posojila v evrih znižala na okoli 60 tisoč evrov, se je glavnica posojila v frankih celo zvišala oziroma bolje rečeno podražila na 72.809 evrov. Glede tega je bil posojilojemalec v evrih za 12.700 evrov na boljšem.

V naslednjem triinpolletnem obdobju (do 31. 12. 2014) se je zaradi fiksiranja tečaja franka s strani centralne banke razlika v glavnicah nekoliko zmanjšala. Če so bili posojilojemalci v evrih banki dolžni še 45.986 evrov, so bili posojilojemalci v frankih banki dolžni 56.098 evrov. Še vedno pa so bili posojilojemalci v "švicarjih" na boljšem glede obresti. Banki so namreč do tedaj plačali 5.841 evrov manj obresti, malenkost je bil nižji tudi skupni znesek plačil banki (405 evrov).

Odprava omejitve fiksnega razmerja 15. januarja letos povzročila preplah Razmere so se v škodo posojilojemalcev v "švicarjih" drastično poslabšale v zadnjih dveh mesecih letošnjega leta. Njihova glavnica je bila zaradi spremenjenega valutnega tečaja in referenčne obrestne mere konec februarja višja za 17.381 evrov, čeprav so banki v celotnem obdobju odplačevanja posojila za obresti namenili 5.774 evrov obresti manj. Pri skupnem znesku plačil banki so bili le še za 55 evrov na boljšem.

Za napovedovanje prihodnosti bi potrebovali kristalno kroglo In kaj se lahko zgodi do 1. julija 2024, ko bo posojilojemalec poplačal vse svoje obveznosti do banke? Marsikaj. V naslednjih letih se lahko občutno spremenita tako Libor kot razmerje med evrom in frankom. V izračunu smo špekulirali, da oba do konca tega obdobja ostaneta na enakih vrednostih.

Ker je glavnica posojila v frankih danes višja za 17 tisoč evrov, bo moral posojilojemalec razliko nadoknaditi z višjo mesečno anuiteto. To pomeni, da bo banki za 80 tisoč evrov po 20 letih skupaj odštel 130.962 evrov oziroma 50 tisoč evrov več. Posojilojemalec v evrih bo banki odštel "le" 33 tisoč evrov več.

Razlika med njima torej znaša 17 tisoč evrov v škodo "švicarjev", bodo pa ti plačali za šest tisoč evrov obresti manj.

Razlika v škodo "švicarjev" Zaključimo lahko, da bodo posojilojemalci v "švicarjih" na eni strani na boljšem, ker bodo banki plačali manj obresti. Na drugi strani pa zaradi višje glavnice na slabšem. Končna razlika bi torej znašala 11 tisočakov v škodo posojilojemalcev v švicarskih frankih. Kar pri 80 tisoč evrih vzetega posojila pomeni 14 odstotkov več.

Čeprav bodo tisti, ki so posojilo najeli v švicarskih frankih, plačali več kot tisti, ki so posojilo najeli v evrih, številke, izražene v valuti najetega posojila, neizprosno dokazujejo, da je z vidika višine plačanih obresti posojilo v "švicarjih" še vedno ugodnejše.

Skupni strošek plačila pa je na veliko žalost "švicarjev" zanje vendarle veliko večji, a le zaradi neugodnega izida valutnega tveganja, katerega razsežnosti je bilo takrat gotovo težko predvideti. A tveganje je vendarle tveganje, predvsem takrat, ko se ne izide tako, kot bi si želeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin