Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 12. 2010,
14.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 12. 2010, 14.15

7 let, 2 meseca

V SCT-ju delovna inšpekcija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razlog: plače oziroma njihova izplačila, pa tudi regres.

SCT naj bi okoli dva tisoč zaposlenim še vedno dolgoval vsaj polovico letošnjega regresa. Inšpektorat za delo je zato že v začetku septembra letos začel prekrškovni postopek proti podjetju, za katerega je zagrožena globa od 750 do 2000 evrov. Še vedno pa ni jasno, ali je podjetje v zadnjega pol leta ob izplačilu plač mesečno poravnavalo tudi prispevke in akontacijo dohodnine za tekoče mesece. V Sindikatu delavcev gradbene dejavnosti Slovenije ne vedo niti, ali so bile plače delavcem izplačane v gotovini ali prek "obrazca", saj v SCT-ju nimajo podjetniške kolektivne pogodbe. Zato tudi nimajo podatka, ali so bile zaposlenim izplačane minimalne plače v skladu s pogodbo gradbene dejavnosti.

Ni jasno, ali SCT plačuje prispevke in akontacijo dohodnine pri plačah Na davčni upravi zaradi varovanja poslovne tajnosti gospodarskega subjekta glede izplačevanja plač in plačevanja vseh prispevkov in akontacije dohodnine ne dajejo izjav. Nič drugače ni na inšpektoratu za delo. Zaradi namigov, da podjetje neredno plačuje prispevke za plače svojih zaposlenih, so nam na inšpektoratu odgovorili, da nadzor v zvezi z izplačili plač zaposlenih na SCT-ju še vedno poteka, zato zaključnih ugotovitev oziroma vseh izrečenih ukrepov še ni mogoče napovedati.

"SCT po pisanju nekaterih slovenskih medijev leta 2005 za več deset delavcev, po nekaterih ocenah tudi za več sto, več let ni plačeval prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Delavci so to ugotovili, ko so izpolnili pogoje za upokojitev, pa se niso mogli upokojiti. V SCT-ju so takrat zagotavljali, da so plačali vse predvidene prispevke za pokojninsko in invalidsko blagajno."

V SCT-ju zatrjujejo, da ob izplačilih plač redno poravnavajo prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in akontacijo dohodnine.

Ne spreglejte