Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
14.33

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Termoelektrarna Trbovlje Blaž Košorok HSE

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 14.33

10 mesecev, 2 tedna

Ugasnilo je še zadnje upanje za rešitev trboveljske termoelektrarne

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vodstvo HSE je pogajanja s potencialnim ruskim kupcem Termoelektrarne Trbovlje pretekli teden končalo brez dogovora, zato bo elektrarna najverjetneje pristala v likvidaciji.

"Holding Slovenske elektrarne je bil zadnji dve leti ujetnik dogajanj na trgu v zvezi s ceno električne energije. Trenutno praktično nobena naložba v elektroenergetiki ne prinaša dobička, saj cene električne energije lastnikom ne zagotavljajo donosa," je neuspešna pogajanja z edinim potencialnim kupcem Termoelektrarne Trbovlje (TET) komentiral generalni direktor HSE Blaž Košorok.

Pogovori vodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) s švicarsko družbo Edelweiss Investment v lasti ruskega poslovneža Olega Burlakova so trajali dve leti, najbolj intenzivni pa so bili v zadnjih treh mesecih. Po Košorokovih pojasnilih je skupščina TET konec avgusta sprejela sklep, da če odločitve do sredine septembra ne bo, mora poslovodstvo TET storiti vse potrebno za začetek postopkov za likvidacijo družbe. Odgovornost je tako zdaj na poslovodstvu in nadzornem svetu elektrarne. 150 delavcev elektrarne je sicer že od 17. septembra dalje na čakanju.

Dodatne zahteve kupca presegle predlagano kupnino Po Košorokovih besedah je potencialni kupec opravil kar nekaj skrbnih pregledov, kjer se je temeljito seznanil s stanjem v družbi. "Ko je pogajalska skupina končala delo in smo bili prepričani v usklajenost pogodbe, je kupec izpostavil dodatne pogoje glede prevzema preteklih obveznosti družbe. Gre za odškodninske tožbe iz let 1997 in 2006, ki pa nikoli niso bile omenjene kot omejitev niti v ponudbi niti v postopku pogajanj in hkrati bistveno presegajo višino predlagane kupnine. Zato smo pogajanja o prodaji TET prekinili," je dejal prvi mož HSE.

Razočaranje nad obnašanjem ruskega kupca, ki je za 81-odstotni delež TET ponujal pol milijona evrov, je izrazil tudi glavni pogajalec pri prodaji Djorde Žebeljan, izvršni direktor raziskav in razvoja v HSE.

Končna odločitev bo znana konec oktobra Končna odločitev o usodi elektrarne tako še ni znana in bo sprejeta konec tega meseca po posvetu s socialnimi partnerji. Vmes morata poslovodstvo in nadzorni svet TET pripraviti vse potrebne ukrepe v skladu z zakonodajo.

HSE je leta 2007 v svoj lastniški portfelj dobil Termoelektrarno Trbovlje. A leta 2000 sprejeti zakon o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik je zapečatil tudi usodo TET. Ves ta čas se je vedelo, da bo treba TET prilagoditi obstoječim okoljskim zahtevam in tehnološki prenovi.

Podobni objekti se zapirajo tudi v naši okolici "Razlogi za prodajo TET tičijo v tem, da HSE ni več videl ekonomskega interesa v nadaljnjem poslovanju elektrarne, zato smo začeli iskati strateškega partnerja, kjer pa smo naleteli na nezainteresiranost kupcev. Dejstvo je, da se takšni termoenergetski objekti v naši okolici zapirajo," je navedel prvi mož HSE in zanikal namigovanja o netransparentnosti prodaje.

Težave TET se torej po Košorokovih besedah niso začele s prenosom v njihovo lastništvo, temveč že davno prej. Košorok še zavrača izčrpavanje TET, saj je HSE ves čas izplačeval visoko ceno električne energije. Je pa namignil, da je vodstvo podjetja izčrpavalo TET, in potrdil, da so po opravljeni reviziji blizu vložitev odškodninskih tožb in celo kazenskih ovadb zoper nekdanja poslovodstva.

Ne spreglejte