SiolNET. Posel danes Novice
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija v treh mesecih pridelala za dobro milijardo evrov minusa

0,19

termometer

Andrej Šircelj | Minister za finance Andrej Šircelj | Foto: STA
Minister za finance Andrej Šircelj Foto: STA

Med odhodki državne malhe so najbolj rasli sredstva za zaposlene, subvencije, transferji posameznikom in gospodinjstvom ter drugi tekoči domači transferji.

Prihodki državnega proračuna so v prvih treh mesecih letos dosegli nekaj nad 2,40 milijarde evrov, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so narasli za 37 odstotkov na skoraj 3,68 milijarde evrov. Proračun je zabeležil blizu 1,27 milijarde evrov primanjkljaja, potem ko je bil ta lani ob tem času pri 304,9 milijona evrov.

Andrej Vizjak Posel danes Boj z birokracijo: kako bi Vizjak reorganiziral svoje ministrstvo

Blaženje epidemije

Kot v današnji objavi najnovejših javnofinančnih gibanj pojasnjujejo na ministrstvu za finance, ki ga vodi Andrej Šircelj, so med odhodki najbolj rasli sredstva za zaposlene, subvencije, transferji posameznikom in gospodinjstvom ter drugi tekoči domači transferji. Ta povečana poraba je povezana predvsem z epidemijo novega koronavirusa in z blaženjem njenih posledic za podjetja in prebivalstvo.

gradnja Šiška Posel danes Kmalu v ljubljanski Šiški: nastali bosta najvišji stanovanjski zgradbi

Rast prihodkov od dohodnine

Primanjkljaj v obravnavanem obdobju je medtem ublažila rahla rast prihodkov, predvsem zaradi višje rasti dohodnine in prejetih sredstev iz EU.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne – proračun, zdravstvena in pokojninska blagajna ter proračuni lokalnih skupnosti – je v trimesečju medtem zabeležila približno 4,80 milijarde evrov prihodkov in 6,10 milijarde evrov odhodkov. Prihodki so bili višji za 3,3 odstotka, odhodki pa za 21,5 odstotka. Primanjkljaj je dosegel skoraj 1,30 milijarde evrov.

DUTB Posel danes Robert Rožič vršilec dolžnosti glavnega izvršnega direktorja DUTB
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin