Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 10. 2012,
19.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 10. 10. 2012, 19.46

7 let, 2 meseca

Skobe: Tudi v Makedoniji smo na pravi poti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Makedonska uprava in tim dobro opravljata svoje delo, zato imata polno podporo uprave v Ljubljani," je v Skopju povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe.

Najbrž ni naključje, da je Rudolf Skobe, krmilo Telekoma Slovenije je prevzel pred dobrim mesecem, za svojo prvo službeno pot v tujino in obenem tudi prvi nastop pred novinarji v vlogi prvega moža Telekoma Slovenije izbral prav Skopje: operater One je namreč največja tuja naložba družbe.

Poleg Makedonije in domovine ima Telekom Slovenije še večjo hčer tudi na Kosovu, manjši v Albaniji ter v Bosni in Hercegovini, poleg tega pa še finančno naložbo v gibraltarskem telekomunikacijskem operaterju.

Razmeram navkljub se poslovanje izboljšuje V primerjavi s kosovskim operaterjem Ipkom, ta je na hitro rastočem kosovskem trgu kar kmalu začel izkazovati dobiček, so začetno zgodbo slovenskega Telekoma v Makedoniji spremljale rdeče številke.

A vodstvo makedonskega operaterja – po njihovih besedah v tej državi prvi konvergenčni operater s celovito ponudbo fiksne in mobilne telefonije, interneta ter digitalne prizemljske televizije (DVB-T) – ugotavlja, da poslovanju kljub ostri konkurenci in neusmiljeni cenovni vojni vendarle gre na boljše. Čisti prihodki so se v primerjavi s predhodnim trimesečjem povečali za četrtino, izguba in čista izguba pa sta upadli na kar tretjino vrednosti iz prejšnjega primerjalnega obdobja.

Kafol: Prihodnje leto bomo iz rdečega Prvi mož družbe One Ciril Kafol je prepričan, da rezultati in trendi poslovanja nakazujejo, da bodo prihodnje leto tudi pri njih rdeče številke zamenjali z zelenimi. Upadanje števila uporabnikov se je ustavilo, obenem pa se je povečal povprečen dohodek po uporabniku, je dodal Kafol. Tako kot Skupina Telekom v celoti se One spopada s potrebo po obvladovanju stroškov, kar so delno uresničili tudi z zmanjšanjem števila zaposlenih v družbi, ta zdaj šteje nekaj več kot 450 zaposlenih.

Ali bo v imenu racionalizacije še več odpuščanj v družbi One, je zanimalo predvsem zbrane makedonske novinarje. "Racionalizacija je stalen proces," je odgovoril Kafol, a je obenem napovedal tudi skupni projekt s tamkajšnjim zavodom za zaposlovanje, ki bo v družbi One ustvaril okoli 30 novih delovnih mest.

Skobe: Ravnali bomo, kot da bomo tu še sto let Tudi v Makedoniji mediji spremljajo razvoj dogodkov okrog morebitne prodaje Telekoma Slovenije, saj bo od tega zagotovo odvisna tudi lastniška struktura makedonskega operaterja One. Kako daleč je prodaja slovenskega Telekoma, ali je One naprodaj v paketu, ali bodo kupce poiskali prej, ali ga sploh ne prodajajo, so spraševali makedonski novinarji.

Njim in zbranim slovenskim novinarjem je predsednik uprave Telekoma Slovenije odgovoril: "Mi v Telekomu Slovenije bomo ravnali, kot da bomo v Makedoniji še sto let in si bomo še naprej prizadevali za nadaljnjo rast, saj lastniki, zlasti večinski lastnik, od nas pričakujejo rezultate."

Odgovore ima večinski lastnik Skobe je prepričan, da ima največ odgovorov o namerah in poteku morebitne prodaje Telekoma Slovenije prav večinski lastnik. Uprava Telekoma Slovenije od vlade ali katerega koli drugega predstavnika večinskega lastnika sicer še ni dobila nobenega uradnega sporočila o tem.

Če pa se to zgodi, je Skobe prepričan, da bo večinski lastnik analiziral vse mogoče scenarije in da zato prodaje ne bo mogoče izpeljati hitro, zagotovo pa še ne letos.

Klasični viri presihajo, priložnost so novi Skobe je poudaril, da tako v makedonski hčeri kot tudi v materinskem podjetju in preostalih hčerah ob neizogibnih upadih prihodkov iz dosedanjih klasičnih dejavnosti, kar je trend povsod po svetu, nenehno iščejo nove priložnosti za rast in razvoj. Skobe jih vidi predvsem v digitalnem oglaševanju in kakovostnih vsebinah, tudi televiziji.

Ne spreglejte