SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine

0,01

termometer

Denar |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Na finančni upravi (Furs) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2021, ki so jih konec marca poslali nekaj manj kot enemu milijonu zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo – če so podatki pomanjkljivi ali napačni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na Fursu. V ugovoru, ki ga je mogoče vložiti elektronsko prek sistema eDavki, pa lahko uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej.

Tistim zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi paket, v katerem je bilo 989.325 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021, je finančna uprava odpremila na pošto 31. marca.

Furs bo vrnil več kot sto milijonov evrov

Zavezancev, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, je bilo v tem paketu 336.817 in tem bo Furs preveč plačane zneske vrnil do 31. maja. Skupaj gre za nekaj manj kot 108 milijonov evrov, povprečni znesek vračila pa znaša 320 evrov.

Z doplačili pa je bilo v prvem paketu 189.844 zavezancev. Skupaj 35,5 milijona evrov oz. v povprečju 187 evrov vsak morajo plačati najpozneje do 2. junija.

Drugi sveženj informativnih izračunov za preostale zavezance bo sledil predvidoma konec maja, kdor tudi takrat še ne bo prejel informativnega izračuna, pa bo moral napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do 1. avgusta.

Ljubljana. Posel danes Številke razkrivajo: Kakšna stanovanja se pravzaprav prodajajo v Ljubljani? Denar Posel danes Zadolževanje države vse dražje brezposelnost Posel danes Brezposelnost v Sloveniji še naprej pada

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin