Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
24. 6. 2015,
8.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Elan

Sreda, 24. 6. 2015, 8.13

6 let, 6 mesecev

Rusi bodo Elan kupili za simboličnih tisoč evrov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dolgotrajni agoniji bo Elan svojim državnim lastnikom v kratkem lahko vrnil nedovoljeno državno pomoč v višini 12 milijonov evrov, s čimer se bo družba izognila stečaju.

Po več mesecih negotovosti so pred Elanom očitno perspektivnejši časi. Ko je konec marca Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) paket terjatev do družb ACH, Adrie Airways, Elana in Polzele prodala Bank of America Merrill Lynch (BAMLI), so številni pričakovali, da so težave begunjskega proizvajalca športne opreme, ki izvirajo iz nedovoljene državne pomoči, razrešene. Toda še zdaleč ni bilo tako, v Dnevniku piše Sebastjan Morozov.

Najprej se je zapletlo pri poplačilu terjatev nekdanjemu predsedniku uprave Elana Urošu Koržetu. Ta za nagrado pri vodenju družbe od leta 2000 do leta 2003 od Elana v dveh tožbah terja skupaj okrog deset milijonov evrov. Po dogovoru, ki naj bi ga Korže že sklenil s kupcem Elanovih terjatev, naj bi mu ta plačal 1,2 milijona evrov. Gre za rusko investicijsko skupino VR Capital, ki upravlja največji ruski sklad tveganega kapitala s skoraj milijardo ameriških dolarjev in ki je bila končni kupec paketa terjatev od slabe banke.

Rusko posojilo bo pretvorjeno v osnovni kapital Elana Če so bili v VR Capitalu seznanjeni s Koržetovimi tožbami, pa so jih nemalo presenetili sodni postopki, ki jih je pred delovnim sodiščem proti Elanu vodil nekdanji prokurist družbe Jože Kralj. Zaplet se je začel stopnjevati pred dvema tednoma, ko je višje delovno sodišče pravnomočno razsodilo, da mu mora Elan plačati odškodnino zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja leta 2009. Ker je bilo za VR Capital plačilo odškodnine Kralju nesprejemljivo, so dosojeno breme prevzeli Elanovi državni lastniki.

Že v kratkem lahko zdaj pričakujemo, da bo ena od družb v lasti VR Capitala Elanu odobrila posojilo 12 milijonov evrov. Ker bo družba v svojih bilancah hkrati pripoznala obveznosti iz naslova nedovoljene državne pomoči, bo čez noč postala insolventna. To bo odpravljeno po hitrem postopku, in sicer s pretvorbo ruskega posojila v osnovni kapital Elana. Kupnina, ki jo bo VR Capital odštel za nakup Elana, bo simbolična in bo znašala tisoč evrov. Resnično kupnino bodo Elanovi državni lastniki sicer prejeli v obliki nakazila nedovoljene državne pomoči, še poroča Dnevnik.

Na Elan smo se obrnili za dodatna pojasnila. Njihove odgovore še čakamo.

Ne spreglejte