Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2011,
12.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 2. 2011, 12.30

7 let, 2 meseca

Potrjenih več deset primerov suma pranja denarja v Hypu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Urad za preprečevanje pranja denarja je obravnaval številne sumljive transakcije komitentov Hypo Alpe Adria Bank ter o tem policiji in tožilstvu v zadnjih letih posredoval več deset obvestil.

Kot še poroča Dnevnik, je urad glede iskanja odgovornosti pristojnih državnih organov s prstom pokazal tudi na Banko Slovenije.

Na uradu za preprečevanje pranja denarja, ki ga vodi Andrej Plausteiner, so v zvezi s sumljivimi transakcijami pojasnili, da so ugotovili razloge za storitve kaznivega dejanja pranja denarja in informacije, v katerih so pristojnim organom, torej policiji in Davčni upravi Republike Slovenije, posredovali svoje ugotovitve za sum storitve drugih kaznivih dejanj. "Med temi zadevami se nekatere nanašajo tudi na sumljive transakcije, povezane z davčnimi in centri off-shore," so pojasnili na uradu za preprečevanje pranja denarja.

Zakaj Banka Slovenije ni pravočasno ukrepala? Na uradu opozarjajo, da je primarni nadzornik za izvajanje zakona o preprečevanju pranja denarja v bankah Banka Slovenije. Banka Slovenije nadzor izvaja z inšpekcijskimi pregledi na terenu, medtem ko urad za preprečevanje pranja denarja tovrstnih pooblastil nima, pojasnila urada povzema Dnevnik, ki se zato sprašuje, zakaj Banka Slovenije na čelu z Markom Kranjcem ni pravočasno ukrepala.

Po navedbah časnika Banka Slovenije išče vedno nove razlage, s katerimi želi zavrniti dvome v učinkovitost nadzora v Hypo Alpe Adria Bank v zadnjih letih.

Kranjec: Omenjena banka je solventna Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je ponovil, da Banka Slovenije tekoče spremlja dogajanja v banki Hypo Alpe Adria Bank. "Omenjena banka je solventna. Pregon morebitnih kaznivih dejanj je naloga za to pristojnih organov, s katerimi Banka Slovenije po potrebi sodeluje," je pojasnil guverner, ki notranjih postopkov Banke Slovenije ne želi komentirati.

Kazniva dejanja vplivajo na povečanje tveganj pri poslovanju Ob prelaganju odgovornosti za preiskovanje kaznivih dejanj se Dnevniku zastavlja vprašanje, ali niso sporni posli nekdanje uprave Hypo banke vplivali tudi na upravljanje s tveganji. Kot pravijo, so za pregon morebitnih kaznivih dejanj res pristojni organi pregona, toda omenjena kazniva dejanja vplivajo tudi na povečanje tveganj pri poslovanju banke, za kar pa je odgovoren bančni regulator.

"Gre zlasti za kreditna tveganja" Časnik še piše, da pri poslih, ki so se zadnja leta dogajali v Hypo banki, ne gre zgolj za operativna tveganja, ampak zlasti kreditna tveganja. Banka se je namreč, kot kažejo medijska razkritja, izpostavljala tveganim posojilom podjetjem oziroma Hypo Leasingu v zameno za provizije, kar sedaj ugotavlja tudi interna revizija.

Na generalni policijski upravi so konec tedna potrdili, da policija proti Hypo Alpe Adria banki vodi več predkazenskih postopkov v različnih zadevah. Preiskavo, ki je povezana s Hypo Alpe Adria banko in Hypo Leasingom, v katerih je prejšnji teden prišlo do hitre zamenjave vodstev, vodi več policijskih uprav in uprava kriminalistične policije, policija pa sodeluje tudi z varnostnimi organi iz drugih držav, med njimi avstrijskimi.

Ne spreglejte