SiolNET. Posel danes Novice
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Paladij je dražji od zlata

Fortrade |  | Foto:
Oglasno sporočilo

V zadnjem letu je cena paladija poskočila za kar 70 odstotkov, v začetku tega leta pa je cena te plemenite kovine presegla ceno zlata. Cena zlata je trenutno okoli 1.400 dolarjev za unčo, cena paladija pa je od septembra presegla 1.600 dolarjev za unčo.

Fortrade je za vse, ki jih zanima učenje trgovanja s paladijom na svetovni borzi, ali tiste, ki želijo preprosto razširiti svoje znanje, pripravil brezplačen priročnik "Kako trgovati s ceno paladija". Vodnik je prilagojen vsem nivojem znanja in ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Zakaj je ta kovina tako vredna in draga?

Gibanje cene paladijuma in zlata v letu 2019 | Foto: Gibanje cene paladijuma in zlata v letu 2019

Paladij in platina se uporabljata kot katalizatorja za nadzorovanje izpušnih plinov pri izgorevanju goriva. Paladij se primarno uporablja kot katalizator pri bencinskih motorjih, platina pa se uporablja pri dizelskih motorjih. V razvitem svetu so že nekaj časa priljubljeni bencinski motorji, ki so znatno pozitivno vplivali na povpraševanje po paladiju. Vedno strožji standardi emisij v Evropi in na Kitajskem si prizadevajo za prehod na bencinske motorje. Na drugi strani je ponudba paladija omejena, Rusija in Južna Afrika sta največja proizvajalca, kar je eden ključnih dejavnikov vztrajne rasti cen.

V teh razmerah je največja ovira za nadaljnje povišanje cene paladija nedavna upočasnitev svetovne gospodarske rasti in dolgotrajna trgovinska vojna. Ti dejavniki lahko negativno vplivajo na avtomobilsko industrijo in posledično na povpraševanje po paladiju.

Cena paladija za zdaj še ne kaže znakov upada, vendar negativni ameriški gospodarski podatki, objavljeni v začetku oktobra, pošiljajo opozorilni signal. Če se bo ameriško gospodarstvo še naprej razvijalo in bodo Kitajska ter ZDA dosegle trgovinski sporazum, obstaja velika verjetnost, da se bo cena paladija v prihodnjem obdobju še naprej dvigovala.

Vir: Bloomberg, Wall Street Journal

Fortrade Ltd je avtoriziran in reguliran v Veliki Britaniji s strani FCA (Financial Conduct Authority) pod licenco številka 609970.

CFD-ji so kompleksni instrumenti in nosijo visoko raven tveganja borzne izgube denarja zaradi uporabe finančnega vzvoda. 73 odstotkov maloprodajnih računov vlagateljev izgubi denar s tem ponudnikom. Morate razmisliti, ali razumete, kako deluje CFD, in ali si lahko privoščite veliko tveganje zaradi izgube denarja. Lahko izgubite ves denar, a ne več, kot imate na računu za trgovanje. Ti izdelki mogoče ne bodo primerni za vse stranke in zaradi tega morate biti prepričani, da ste razumeli tveganja, poiščite pa neodvisen nasvet. To ne predstavlja ne ponudbe ne povpraševanja ne transakcije glede kateregakoli finančnega instrumenta. Fortrade ne sprejeme nobene odgovornosti za katerokoli uporabo teh komentarjev niti za posledice, ki lahko iz tega izhajajo. Nobenega zagotovila ni glede točnosti ali popolnosti teh podatkov. Zato vsaka oseba, ki ravna v skladu z njimi, to dela popolnoma na lastno odgovornost.


Naročnik oglasne vsebine je Fortrade.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin