Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 2. 2011,
12.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 2. 2011, 12.46

7 let, 2 meseca

Naprodaj skoraj 53 odstotkov Intereurope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kad, Sod, Zavarovalnica Triglav, NLB, Abanka Vipa in Luka Koper so objavili oglas za zbiranje ponudb za nakup skupno 50,98-odstotnega deleža v koprskem logističnem podjetju Intereuropa.

Poleg tega je naprodaj še 1,93-odstoten delež, ki ga imajo v lasti institucionalni vlagatelji. Rok za ponudbe se izteče 31. marca.

Skupaj naprodaj 4.028.631 delnic Kapitalska družba (Kad) skupaj s Prvim pokojninskim skladom in Kritnim skladom Prvega pokojninskega sklada, ki ju upravlja, Slovenska odškodninska družba (Sod), Zavarovalnica Triglav skupaj s Kritnim skladom življenjskih zavarovanj in Kritnim skladom pokojninskih zavarovanj, Nova Ljubljanska banka (NLB), Abanka Vipa in Luka Koper prodajajo skupaj 4.028.631 delnic Intereurope. To predstavlja osnovni paket delnic, ki se prodaja.

Dodatni predmet prodaje pa je tudi paket 152.482 delnic institucionalnih vlagateljev, kar predstavlja dodatnega 1,93 odstotka osnovnega kapitala, še piše v oglasu, danes objavljenem v časniku Delo.

Vrednost delnice v petek znašala 3,682 evra Naprodaj je tako skupno 52,91 odstotka osnovnega kapitala Intereurope, pri čemer je vrednost delnice Intereurope v petek znašala 3,682 evra. Če bi bil paket prodan po tej vrednosti, bi njegova vrednost znašala 15,4 milijona evrov.

Ponudbe se morajo nanašati na odkup celotnega osnovnega paketa delnic družbe. Vendar pa morajo ponudbe vsebovati med drugim tudi zavezo, da bo ponudnik v primeru nakupa osnovnega paketa delnic pripravljen pod enakimi pogoji kot osnovni paket v celoti ali delno odkupiti tudi dodatni paket, če se bodo posamezni imetniki delnic iz dodatnega paketa odločili za prodajo.

Rok se izteče 31. marca Rok za oddajo ponudb se izteče 31. marca ob 12. uri, rok veljavnosti ponudbe mora biti najmanj do vključno 31. maja, veljavnost bančne garancije pa najmanj do 15. junija.

Prodaja zaradi izkazanega interesa po nakupu Pri tem velja omeniti, da je Luka Koper že decembra objavila poziv za zbiranje ponudb za svoj skoraj 25-odstotni delež v Intereuropi in v začetku februarja ob podaljšanju roka za oddajo ponudb na 31. marec napovedala, da se bo zbiranju ponudb pridružilo še nekaj večjih delničarjev. V koprski luki so se za prodajo sicer odločili na podlagi izkazanega interesa po nakupu Intereuropinih delnic ter v skladu s sprejeto politiko upravljanja finančnih naložb.

V Kadu pričakujejo velik interes V Kadu so sicer povedali, da so se prodajalci omenjenega več kot 50-odstotnega paketa delnic za prodajo odločili, ker ocenjujejo, da je trenutek za prodajo naložbe primeren. Zato pričakujejo velik interes s strani potencialnih vlagateljev.

V Sodu pravijo, da so naložbe v njihovem portfelju, med njimi tudi Intereuropa, pač namenjene prodaji za poplačilo njenih zakonskih obveznosti. "Slovenska odškodninska družba si kot odgovorna lastnica vedno prizadeva maksimizirati prodajno vrednost svojih naložb, zato je pri zbiranju ponudb za delnice družbe Intereuropa združila interese z drugimi lastniki," so zapisali.

V NLB pa so pojasnili, da strategija skupine kot enega od ukrepov za dodatno sproščanje kapitala predvideva tudi odprodajo kapitalskih deležev, ki ne spadajo v osnovno dejavnost banke. Med take spada tudi delež v Intereuropi.

Pomembna partnerstva, ki omogočajo dostop do tržišč V Intereuropi so medtem v odzivu na objavljen oglas povedali, da gre za legitimno pravico lastnikov. Na vprašanje o tem, kakšnega lastnika si želijo, so odgovorili, da je strateška usmeritev Intereurope zagotavljanje celovitih logističnih rešitev kupcem, zato si morajo zagotoviti odprta vrata do partnerstev, ki jim omogočajo dostop do tržišč, kjer niso prisotni z lastno mrežo, oziroma do storitev, ki jih sami ne ponujajo.

"Gre za horizontalno povezovanje" "Zato bi bil dobrodošel partner, ki ima omrežje na trgih, ki jih sami ne obvladujemo in ki je razvil produkte, ki jih mi nimamo. Gre torej za horizontalno povezovanje," so zapisali in dodali, da je aktualna uprava Intereurope kmalu po nastopu predstavila strategijo za petletno obdobje, v kateri je eden od ciljev pridobitev strateškega partnerja, ki bi prispeval k finančni stabilnosti.

Intereuropa je sicer z Luko Koper in Slovenskimi železnicami predvidena kot sestavni del tako imenovanega načrtovanega slovenskega logističnega holdinga. Vlada dokončne odločitve o tem, ali bo šla v ustanovitev holdinga, zaradi različnih pogledov vpletenih in stroke še ni sprejela, napovedala jo je za spomladi. Vendar pa se ob današnji objavi razpisa s strani paradržavnih lastnikov Intereurope postavlja vprašanje, ali to že nakazuje na odločitev vlade.

Ne spreglejte