SiolNET. Posel danes Novice
2,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Magna še ne bo zagnala strojev v Hočah

2,87

termometer

Magna Steyr v Hočah
Foto: Matjaž Vertuš

Avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka Magna lahko v naslednjih dneh pričakuje dokončno pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za zagon nove lakirnice v Hočah, kjer na začetek poskusne proizvodnje že čaka okoli 200 zaposlenih. Kot so pojasnili na Arsu, je objavo pravnomočnega dokumenta mogoče pričakovati po 15. marcu. Magna vsaj do takrat ne bo zagnala proizvodnje.

Odločba Agencije RS za okolje (Arso) o dokončnosti okoljevarstvenega dovoljenja (OVD), potem ko je pritožbo novomeškega nevladnega okoljskega združenja Rovo na drugi stopnji zavrnilo ministrstvo za okolje in prostor, je bila strankam v postopku vročena 7. februarja, zato je bil petek zadnji dan za vložitev tožbe na upravno sodišče.

"Glede na konec tedna in potrebnost preverjanja na upravnem sodišču, ali je morda bila vložena tožba, bomo lahko glede pravnomočnosti kaj več povedali po 15. marcu," je pojasnil vodja odnosov z javnostjo na Arsu Andrej Vuga.

V Magni prav tako ocenjujejo, da bi lahko do pravnomočnega OVD prišli v tednu dni po izteku roka za vložitev pritožbe.

Magna Steyr v Hočah Novice Magna bo kljub dogovoru del proizvodnje preselila v Gradec, a le začasno

Kdaj zagon proizvodnje? V Magni previdni.

Na vprašanje, kdaj bi lahko po pridobljenem dovoljenju začeli s poskusno proizvodnjo, so v Magni za STA povedali, da bodo lahko svoje poslovne odločitve sprejeli potem, ko bodo za to izpolnjeni pogoji - torej pravnomočnost OVD, do takrat pa bi bile kakršnekoli napovedi nezanesljive.

Ob tem so dodali, da status zaposlenih sodelavcev v Hočah ostaja nespremenjen, saj ti nadaljujejo s testiranjem opreme in z usposabljanjem.

Magna Posel danes Magna kljub poskusnemu dovoljenju ne bo zagnala strojev #video

Politika pomirila Marinčka

Gorazd Marinček, E-Forum Foto: STA Magna je v Hočah poskusni zagon proizvodnje načrtovala že za začetek marca, a se je zapletlo pri pridobivanju OVD, ki še vedno ni pravnomočno. Arso je dovoljenje izdal tik pred novim letom, a se je nanj pritožil Rovo. Okoljsko ministrstvo je v začetku februarja njihov ugovor zavrnil, a se je pravnomočnost dokumenta zavlekla za dodatnih 30 dni, kolikor je strankam v postopku ostalo časa za vložitev pritožbe na upravno sodišče.

Predstavnik novomeškega združenja Gorazd Marinček je po zavrnitvi njihove pritožbe nekajkrat napovedal, da bodo sprožili upravi spor, a je po sestanku z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ter donedavnim ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom od te namere odstopil.

Magna Steyr Gorazd Marinček Novice Magna: Kdo je nesojeni poslanec, ki šola vladajoče politike?

Počivalšek mu je namreč zagotovil, da bo vladi predlagal dopolnilo k posebnemu zakonu o Magni, po katerem bi lahko slednja ne glede na 69. člen zakona o vodah gradila objekt za namen strateške investicije na razvojnem območju.

Vlada je takšen predlog nato sicer zavrnila, saj te problematike ne želi reševati le za enega investitorja, pač pa se želi reševanja odprte okoljske tematike lotiti sistemsko. V organizaciji Rovo so že na sestanku z ministroma napovedali, da tudi ob morebitni zavrnitvi spremembe zakona ne bodo vložili tožbe na upravno sodišče.

Magna Novice Vlada zavrnila predlog dopolnitve lex Magna

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 64
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin