Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2011,
15.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 3. 2011, 15.54

7 let, 2 meseca

Hrvaška načrtuje velik turistični projekt na Brionih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je predstavila investicijske projekte, ki jih želi Hrvaška zagnati v drugem letošnjem četrtletju.

Med drugim je napovedala zagon projekta Brioni Riviera v vrednosti 2,5 milijarde kun (338 milijonov evrov). Projekt predvideva izgradnjo hotelov in apartmajev z najmanj štirimi zvezdicami, dveh marin ter športno-rekreacijskih vsebin na širšem območju med Puljem in Fažano, vključno z znamenitimi Brioni, enim najbolj znanih hrvaških turističnih ciljev. Kosorjeva pričakuje, da se bo s tem projektom odprlo približno 750 novih delovnih mest. Za projekt naj bi se zanimal tudi Donald Trump Domagoj Milošević, podpredsednik vlade, zadolžen za investicije, je potrdil, da namerava vlada za tri različne projekte v okviru prihodnje Brioni Riviere z mednarodnim javnim razpisom ponuditi koncesije za dobo 66 let. Interes za projekt, ki so ga prvič predstavili že leta 1987, je po pisanju medijev že pokazal ameriški milijarder Donald Trump. Širitev termoelektrarne na vzhodu Istre

Kosorjeva je obenem napovedala, da bo vlada v naslednjih treh mesecih začela iskati tudi strateškega partnerja za izgradnjo novega bloka termoelektrarne Plomin na vzhodu Istre, ki bi imela 500 megavatov moči. Vrednost investicije znaša 5,5 milijarde kun (745 milijonov evrov).

433 milijonov evrov vreden naftovod Med velikimi investicijskimi projekti je premierka omenila tudi izgradnjo jugovzhodnoevropskega naftovoda, ki je vreden 3,2 milijarde kun (433 milijonov evrov), in naj bi bil ključen za odpiranje hrvaškega in regionalnega trga naftnih derivatov. V naslednjih treh mesecih nameravajo ustanoviti hčerinska podjetja, ki bodo nosilci projekta v okvirju krovne projektne družbe Janaf.

"Naš potencial se krepi zaradi učinkovitega boja proti korupciji" Kosorjeva je spomnila, da vlada letos načrtuje zagon 30 projektov v okviru programa okrepitve hrvaškega gospodarstva. Poudarila je, da so že izpolnili predpogoje za izvajanje različnih faz projektov, ki jih je predstavila januarja. Pojasnila je, da se je investicijski potencial okrepil predvsem zaradi učinkovitega boja proti korupciji, kar so prepoznali tudi vlagatelji iz tujine.

Ne spreglejte