Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

nezaupnica banka Hranilnica Lon

Petek, 15. 12. 2017, 16.30

6 let, 4 mesece

Hranilnica Lon se bo preimenovala v Lon banko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Hranilnica LON | Foto STA

Foto: STA

Delničarji Hranilnice Lon so na skupščini v četrtek potrdili predlog, da se družba s 1. marcem 2018 preimenuje v Lon banko oziroma, s krajšim imenom, Lon. Podprli so nasprotni predlog glede sprememb statuta, s čimer so upravi dali pooblastilo za povečanje osnovnega kapitala za tri milijone evrov. Predsedniku uprave Jaki Vadnjalu so izrekli nezaupnico.

Kot kaže zapisnik skupščine, objavljen na spletni strani Ajpesa, je skupščina zavrnila predlog sprememb statuta, ki jih je predlagala uprava, in sprejela nasprotni predlog družbe Alea Iacta.

Po tem so upravo pooblastili, da v petih letih ob soglasju nadzornega sveta poveča osnovni kapital za največ 40 tisoč delnic oziroma tri milijone evrov, tako da bo znašal največ 8.689.200 evrov (uprava je predlagala povečanje za šest milijonov evrov). Pri tem bo lahko uprava ob soglasju nadzornega sveta prednostno pravico obstoječih delničarjev delno izključila, tako da bo dolžna k dokapitalizaciji pozvati vsaj 50 največjih delničarjev (uprava je predlagala, da se lahko prednostno pravico deloma ali v celoti izključi).

Določeno je tudi, da bo za povečanje osnovnega kapitala, za sklepanje o statusnih spremembah in za spremembo statuta potrebno soglasje vsakega razreda delnic (prednostnih in navadnih), in sicer z vsaj tremi četrtinami pri sklepanju zastopanega osnovnega kapitala razreda delnic. Enako je predlagala tudi uprava v osnovnem predlogu.

Na novo je v spremembe statuta vneseno določilo, da bo imela uprava najmanj dva in največ tri člane, od katerih je eden predsednik uprave. Po sedanjem statutu je uprava dvočlanska; predsednik je Vadnjal, član pa Bojan Mandič.

Sklepe glede statuta sta v ločenem glasovanju podprla oba razreda delnic. Delničar Stanislav Erzar je napovedal izpodbijanje sprejetih sklepov.

Lastniki prednostnih delnic (razreda A) so na ločenem glasovanju potrdili, da se 6.408 prednostnih delnic razreda A spremeni v 6.408 navadnih delnic z nominalno vrednostjo delnice 75 evrov.

"Rezultati poslovanja zaostajajo za načrti"

Skupščina je tudi izrekla nezaupnico predsedniku uprave Vadnjalu. Kot so ob zahtevi za dopolnitev dnevnega reda obrazložili v družbi Alea Iacta, predsedniku uprave ni uspelo izboljšati poslovanja družbe, kot je to predstavil delničarjem in nadzornemu svetu. "Rezultati poslovanja močno zaostajajo za načrti, ki jih je sam predložil v potrditev nadzornemu svetu družbe," so zapisali v Alea Iacti, ki jo vodi Sergej Racman.

Kot so dodali, je posledica neizpolnjevanja načrta hitrejša rast stroškov v primerjavi z rastjo prihodkov, kar kaže na neobvladovanje stroškov poslovanja. "V letu 2016 in 2017 ni uspelo izvesti prestrukturiranja in utiliziranja naložb v nepremičnine, kar je posledično povzročilo slabitev kapitala in kapitalsko neustreznost, ki so jo morali delničarji odpraviti z dokapitalizacijo," so navedli in dodali, da predsednik uprave na zadnji skupščini ni dobil razrešnice.

Po dokapitalizaciji spremenjena lastniška struktura

Hranilnica je v zadnji dokapitalizaciji prodajala nove delnice po ceni 99 evrov ter kapital povečala za 1,51 milijona evrov na 5,30 milijona evrov.

Posledica dokapitalizacije je spremenjena lastniška struktura s šestimi delničarji, ki so dosegli kvalificirani delež lastništva nad petimi odstotki. To so Alea Iacta (10,77 odstotka), ki jo posredno prek drugih družb obvladuje Racman, Stanko Zorec (7,73 odstotka), Otmar Zorn (6,96 odstotka), Anton Kavšek (5,85 odstotka), Goldinar (5,51 odstotka) in Gic gradnje (5,31 odstotka).

Delničarji Hranilnice Lon na skupščini v juniju letos niso potrdili preimenovanja v Lon banko, poleg tega so prednostni delničarji v ločenem glasovanju zavrnili spremembo 1.225 prednostnih delnic v navadne delnice.

Ne spreglejte