SiolNET. Posel danes Novice
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ECB o tem, kdaj bi se lahko pričela dražiti posojila

0,46

termometer

ECB
Foto: Reuters

Evropska centralna banka (ECB) bi lahko ključno obrestno mero v območju z evrom po besedah guvernerja nizozemske centralne banke Klaasa Knota dvignila v začetku leta 2023. "Program odkupovanja obveznic se bo končal konec prihodnjega leta, zatem bi se lahko zvišale obrestne mere," je dejal za nizozemski časnik Trouw.

Na vprašanje, ali ima podobno časovnico v mislih tudi svet ECB, je Knot odgovoril: "Moramo počakati in videti, kaj se bo zgodilo, a mislim, da."

Veliko bo po njegovih besedah odvisno od gospodarskih gibanj v prihodnjem letu. Inflacija v območju z evrom je novembra znašala 4,9 odstotka, kar je najvišja stopnja inflacije od uvedbe evra. ECB srednjeročno cilja na dvoodstotno inflacijo.

Kot Knota še povzema francoska tiskovna agencija AFP, naj širjenje koronavirusne različice omikron v tem trenutku ne bi bistveno vplivalo na cene. "Če pa bo učinek večji, bo ECB pripravljena na predčasno spremembo denarne politike," je dejal.

Evropska centralna banka ECB Posel danes ECB napovedala konec odkupa pandemičnih vrednostnih papirjev Isabel Schnabel Posel danes Kdaj bo konec podražitev?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin