Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
17.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 17.20

7 let, 2 meseca

Dars: Pridobitev zemljišča skladna s takrat veljavno zakonodajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Darsu so se odzvali na ugotovitve računskega sodišča o negospodarnem ravnanju družbe pri pridobitvi zemljišča ob avtocestni trasi Pluska - Ponikve in Ponikve - Hrastje.

V odzivu so zapisali, da so postopek pridobitve zemljišča vodili skladno s takrat veljavno zakonodajo. Odškodnino za zemljišče je po navedbah Darsa izračunal sodni cenilec.

"V danih okoliščinah je bilo nujno potrebno odkupiti zadnje nepremičnine" Dars je v zvezi z omenjenim primerom kot revidiranec aktivno sodeloval z računskim sodiščem ter tudi pojasnil vse okoliščine in vzroke, ki so družbo pri pridobivanju zemljišča vodili k sklenitvi pogodbe in sporazuma namesto razlastitve.

V Darsu - kjer revizijskega poročila uradno še niso prejeli, razpolagajo pa z zadnjo verzijo predloga poročila - navajajo, da je bilo v takrat danih okoliščinah nujno potrebno odkupiti zadnje nepremičnine, ki so bile potrebne za izgradnjo avtocestnih odsekov Pluskva - Ponikve in Ponikve - Hrastje in s tem dokončno odpreti celotno dolenjsko avtocesto ter zagotoviti večjo prometno varnost uporabnikov.

Za 14,7 kilometra dolg odsek dolenjske avtoceste je bilo potrebno pridobiti 2.135.971 kvadratnih metrov zemljišč in skleniti približno 1000 pogodb z lastniki zemljišč. Zadnja od zemljišč, ki so bila potrebna za izgradnjo odsekov so bila v lasti fizične osebe M. K. (Mirko Kovačič). "V primeru M. K., tako kot v drugih primerih, je bil postopek pridobitve zemljišč voden skladno s takrat veljavno zakonodajo, ki je urejala to področje," poudarjajo v družbi.

Sodni cenilec ovrednotil Kovačičeva zemljišča Pogodba je bila v delu, ki določa odškodnino kot stranski strošek razlastitve, sklenjena na podlagi zakona o urejanju prostora, v katerem so bili ti stroški navedeni le kot primer. Zaradi sistemske ureditve tega področja je bil kasneje sprejet zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor, ki med drugim natančneje določa tudi nadomestila za škodo, povezano z razlastitvijo.

Kovačiču so bile poslane prve ponudbe za odkup zemljišč že v začetku leta 2007, s katerimi pa se, kot tudi z ostalimi, ki so sledile, ni strinjal. Zato je bil uveden postopek razlastitve, ki je omogočil začetek gradnje. Vrednosti vseh predmetnih zemljišč, ki so bila v končni fazi odkupljena od Kovačiča, so bile pridobljene s strani sodnega cenilca. Sodni cenilec je izračunal tudi višino odškodnine oz. škode, ki predstavlja stranske stroške, povezane z razlastitvijo.

Večletni poskusi sporazumne pridobitve zemljišč v lasti Kovačiča niso bili uspešni, dvoletni razlastitveni postopek, ki je potekal hkrati s sporazumnim dogovarjanjem, pa je bil zaradi procesne napake upravne enote, ki je postopke vodila, razveljavljen in vrnjen na začetek.

Dars za odpravo nepravilnosti glede izplačila odškodnine "Dars je imel z izvajalci gradnje avtoceste sklenjene pogodbe, končni datum dokončanja predmetnih odsekov se je zaradi nepridobljenih zemljišč, ki so bila v lasti M. K., odmikal v prihodnost. S tem je bil prizadet javni interes, Dars pa je bil hkrati na drugi strani dolžan zagotoviti pogoje za pravočasno izgradnjo celotne avtoceste," so zapisali v družbi.

Dars bo, kot še zagotavljajo v družbi, skladno s priporočili in popravljalnimi ukrepi storil vse potrebno, da bodo nepravilnosti, kot jih ugotavlja računsko sodišče v zvezi z izplačilom odškodnine, odpravljene oziroma ustrezno sanirane.

Ne spreglejte