SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brezposelnost v Sloveniji še naprej pada

0,01

termometer

brezposelnost | V Sloveniji je bila brezposelnost marca štiriodstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja, hkrati pa 1,1 odstotne točke manj kot marca lani. Med mladimi je bila marca stopnja brezposelnosti osemodstotna, kar je enako kot mesec pred tem, in 6,8 odstotne točke manj kot pred letom dni. | Foto: Getty Images
V Sloveniji je bila brezposelnost marca štiriodstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja, hkrati pa 1,1 odstotne točke manj kot marca lani. Med mladimi je bila marca stopnja brezposelnosti osemodstotna, kar je enako kot mesec pred tem, in 6,8 odstotne točke manj kot pred letom dni. Foto: Getty Images

Stopnja brezposelnosti se je marca po sezonsko prilagojenih podatkih tako v območju evra kot v vsej EU na mesečni ravni znižala za 0,1 odstotne točke, in sicer na 6,8 oz. 6,2 odstotka. Glede na lanski marec je upadla za 1,4 oz. 1,3 odstotne točke. V Sloveniji je bila brezposelnost marca štiriodstotna.

Statistiki evropskega statističnega urada Eurostat v današnji objavi ocenjujejo, da je bilo marca v sedemindvajseterici brezposelnih 13,37 milijona ljudi, od tega 11,27 milijona v območju z evrom. Glede na februar se je število v EU znižalo za 85 tisoč in v območju z evrom za 76 tisoč, glede na marec lani pa za 2,38 oz. 1,93 milijona.

Med mladimi do 25 let je bilo v EU v tretjem mesecu letošnjega leta brezposelnih 2,58 milijona oseb, od tega 2,1 milijona v območju z evrom. Na letni ravni je število v sedemindvajseterici upadlo za 623 tisoč, v evrskih državah pa za 507 tisoč.

Stopnja brezposelnosti med mladimi je bila marca tako v celotni Uniji kot v evrskem območju pri 13,9 odstotka. Februarja je v obeh območjih znašala 14 odstotkov.

Brezposelnost v Sloveniji še naprej pada

V Sloveniji je bila brezposelnost marca štiriodstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot februarja, hkrati pa 1,1 odstotne točke manj kot marca lani. Med mladimi je bila marca stopnja brezposelnosti osemodstotna, kar je enako kot mesec pred tem, in 6,8 odstotne točke manj kot pred letom dni.

Marca je bila glede na razpoložljive podatke brezposelnost v EU najnižja na Češkem (2,2 odstotka) in v Nemčiji (2,9 odstotka), najvišja pa v Grčiji (12,9 odstotka) in Španiji (13,5 odstotka).

evro denar Posel danes Inflacija v območju evra ostaja na rekordnih ravneh Denar Posel danes Zadolževanje države vse dražje Ljubljana. Posel danes Številke razkrivajo: Kakšna stanovanja se pravzaprav prodajajo v Ljubljani?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin