SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bisol opozarja na slabšo kakovost nekaterih sončnih elektrarn

1

termometer

Po ugotovitvah edinega slovenskega proizvajalca fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne Bisola 70 odstotkov sončnih elektrarn v Sloveniji deluje precej slabše, kot bi moralo.

Oddelek za raziskave in razvoj, ki deluje v okviru Bisol Group, je v Sloveniji preveril delovanje 80 sončnih elektrarn, ki so jih postavili različni izvajalci na ključ. Sončne elektrarne so izbrali naključno, so sporočili iz družbe.

"70 odstotkov elektrarn nevarnih za uporabo"

"Presenetljive ugotovitve kažejo, da kar 57 elektrarn ali dobrih 70 odstotkov vseh pregledanih elektrarn ne proizvaja pričakovane količine električne energije glede na inštalirano moč ali pa je njihova izvedba neustrezna glede na standarde dobre prakse. To pomeni, da so elektrarne nevarne za uporabo z vidika varnosti za uporabnika ali požarne varnosti," so poudarili.

Ob tem so opozorili, da morajo biti vlagatelji pozorni predvsem na izkušnje, strokovno znanje in ponakupne storitve, ki jih mora nuditi izbrani izvajalec. "Najpomembnejše je sprotno spremljanje sistema in njegove učinkovitosti, zaznavanje slabšega delovanja ter takojšnje ukrepanje," so zapisali in dodali, da "vseh sončnih elektrarn ne gre enačiti s slabimi praksami".

Najbolj perspektiven elektroenergetski vir

Po pojasnilih Bisola obstajajo številni primeri, ko elektrarne delujejo tudi 15 in več odstotkov bolje od prvotno načrtovanih vrednosti, sončne elektrarne pa poleg tega ostajajo najbolj perspektiven elektroenergetski vir.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin