SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški sklad proti krizi naj bi davkoplačevalce stal le 30 milijard dolarjev

2

termometer

Zadnje poročilo finančnega ministrstva ZDA kongresu navaja, da bo sklad za boj proti finančni krizi na koncu davkoplačevalce stal le okrog 30 milijard dolarjev.

Sklad za boj proti finančni krizi je bil sprejet leta 2008 in je vreden 700 milijard dolarjev. Veljavnost pa mu je potekla v nedeljo. Sklad pri volivcih nepopularen Omenjeni sklad je pri ameriških volivcih izjemno nepopularen, pri čemer odgovornost zanj pripisujejo predsedniku ZDA Baracku Obami in njegovim demokratom. Sklad je na vrhuncu finančne krize za preprečitev ponovitve velike depresije, kot je bila tista v 30. letih prejšnjega stoletja, potrdil republikanski predsednik George Bush. Sklad uspel hitreje in stal manj Ameriški finančni minister Timothy Geithner je v pismu kongresu zapisal, da je sklad jeseni 2008 nedvomno pomagal zajeziti finančno paniko in prispeval k stabilizaciji finančnega sistema. Geithner je zatrdil tudi, da je sklad uspel hitreje in stal manj, kot se je sprva pričakovalo.

Izračuni kažejo, da znaša proračunska luknja zaradi sklada 50 milijard dolarjev. Ko bo vlada dobila nazaj 20 milijard dolarjev od prodaje deleža v zavarovalnici AIG, bodo stroški na koncu le 30 milijard dolarjev.

Skupni stroški posegov naj bi znašali približno 130 milijard dolarjev Vendar pa je ameriška vlada za pomoč gospodarstvu v času krize porabila precej več denarja. Na primer za reševanje hipotekarnih podjetij Fannie Mae in Freddie Mac ter druge posege. Ministrstvo za finance ocenjuje, da bodo skupni stroški vseh posegov znašali manj kot en odstotek celotnega bruto domačega proizvoda, torej približno 130 milijard dolarjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin