SiolNET. Planet TV Novosti
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Indijska konoplja

Nogometna "gandža"

0,04

termometer

weed

V tretjem delu druge sezone Indijske konoplje (Weediquette) se je Krishna Andavolu poglobil v posledice igranja ameriškega nogometa in potencialno zdravljenje možganskih poškodb upokojenih igralcev. Skozi oddajo ga vodi velik zagovornik medicinske marihuane, trener in napadalec v ligi NFL, Eugene Monroe. 

Ameriški nogomet in liga NFL sta pomemben del ameriške kulture, vendar se igralci v tem adrenalinskem športu borijo z zelo hudo boleznijo - kronično poškodbeno encepalofapatijo (KPE). Bolezen je rezultat ponavljajočih se udarcev v glavo.

Čelada tovrstnih poškodb ne more ustaviti, ker se možgani po udarcu v notranjosti lobanje še vedno premikajo. To gibanje povzroča mikroskopske poškodbe na nevritih. Posledično se začne nabirati beljakovina TAU, ob ponavljajočih se trkih se beljakovine sprimejo. Namesto, da bi jih odplavilo kot druge poškodovane molekule, se zataknejo in zamašijo transportni sistem v celicah. Povzročijo odprtje možganskih celic v verižni reakciji. Tako nastane KPE.

Snovi v konoplji naj bi izolirale nevrone in jih zaščitile ter tako preprečile poškodbo od znotraj. Vendar se liga NFL s tem ne strinja in nimajo namenov opravljati niti testiranj, ki bi dokazala pozitiven učinek konoplje na nevrone, saj je droga v ligi strogo prepovedana. 

Več o prikrivanju poškodb možganov, izogibanju vprašanjem o situaciji, ki je igralcem NFL življenjsko pomembna, in povezovanjem posla s travo pa v današnji oddaji dokumentarne serije Indijska konoplja ob polnoči.
  weed Planet TV Konopljo otrokom z rakom - sporno ali žarek upanja? Indijska konoplja Planet TV Indijska konoplja malo drugače weed Planet TV Ameriški domorodci: Gojenje marihuane nas lahko reši izumrtja Indijska konoplja Planet TV Marihuana - legalizacija brez komercializacije weed Planet TV Bo legalizacija marihuane povzročila bankrot?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin