TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2012,
14.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 2. 2012, 14.06

7 let, 12 mesecev

Pierce Brosnan – štirikratni James Bond

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pierce Brosnan je kot James Bond debitiral v filmu Zlato oko (Goldeneye) in poskrbel za oživitev lika tajnega agenta. V DKino si oglejte njegov film Pisatelj v senci!

Jamesa Bonda je po filmu Zlato oko (Goldeneye) leta 1995 upodobil še v filmih Jutri nikoli ne umre (Tomorrow Never Dies, 1997), Vse in še svet (The World Is Not Enough, 1999) in Umri kdaj drugič (Die Another Day, 2002). Iz snemanja filma Jutri nikoli ne umre mu je nad ustnico ostala brazgotina zaradi rane, ki mu jo je zadal kaskader. Njegova najljubša Bondova filma sta Iz Rusije z ljubeznijo (From Russia with Love, 1963) in Samo za tvoje oči (For Your Eyes Only, 1981), najmanj všeč pa mu je V službi njenega veličanstva (On Her Majesty's Secret Service, 1969). Kot so povedali krojači, ki so skrbeli za njegovo obleko v Bondovih filmih, je bil Brosnan najlažji in hkrati najtežji Bond. Za vlogo v filmu Zlato oko je bil z 82 kilogrami najlažji Bond, v filmu Umri kdaj drugič pa je bil s 105 kilogrami najtežji igralec, ki je kadarkoli upodobil tajnega agenta. "Zame je vedno obstajal samo en Bond in to je Sean Connery, zato se mi je ta vloga vedno zdela zastrašujoča," je povedal Brosnan.

Rodil se je leta 1953 na Irskem, vendar se je v zgodnjem otroštvu preselil v Veliko Britanijo. Odraščal je pri maminih starših, ki so umrli, ko je bil star šest let, zato se je selil od enih sorodnikov k drugim, medtem ko se je mama v Londonu šolala za bolniško sestro. Ko ga je mamin novi partner peljal v kino gledat film Goldfinger, se je odločil, da bo postal igralec. Poleg tega filma je imel na njegovo odločitev največ vpliva tudi film Lawrence Arabski (Lawrence of Arabia) iz leta 1962. Leta 2004 je postal ameriški državljan, vendar je kljub temu obdržal irsko državljanstvo. Zdaj živi v Malibuju v Kaliforniji. "Moja irskost je vse, kar imam. To sem jaz kot moški, igralec, oče."

Po diplomi na londonski dramski šoli leta 1975 je delal kot scenski pomočnik, v prvih šestih mesecih je že dobil ponudbo Tennesseeja Williamsa za vlogo McCabeja v igri The Red Devil Battery Sign. Njegova vloga je v Londonu povzročila pravi nemir. Brosnan še vedno hrani Williamsov telegram: "Hvala bogu zate, moj dragi fant."

Igralsko kariero je nadaljeval z vlogami v filmih Črni petek za gangsterje (The Long Good Friday, 1980) in The Mirror Crack'd (1980) ter v televizijskih oddajah The Professionals, Murphy's Stroke in Play for Today. Svojo slavo je razširil v ZDA, kjer je imel glavno vlogo v miniseriji Manions of America in nadaljeval z dokumentarnim filmom Masterpiece Theatre, ki je prikazoval življenje Lady Nancy Astor, prve ženske v britanskem parlamentu. Vloga Roberta Goulda Shawa II. mu je leta 1985 prinesla nominacijo za zlati globus za stransko vlogo.

Leta 1982 se je preselil v južno Kalifornijo in zasijal v novi luči kot naslovni junak romantične detektivske serije Remington Steele. Takrat je Washington Post zapisal, da bi Brosnan lahko postal mladi James Bond. Po koncu serije leta 1987 je z Michaelom Cainom zaigral v trilerju o hladni vojni Fourth Protocol, filmih The Deceivers in Noble House (oba leta 1988), leta 1992 v filmu The Lawnmower Man (1992), leto pozneje pa je imel stransko vlogo v komediji Mrs. Doubtfire.

Leta 1995 je postal peti igralec v vlogi Jamesa Bonda, ki ga je upodobil štirikrat med letoma 1995 in 2002. Od Bonda naprej je dobival opaznejše vloge – v filmih Matador, ki mu je leta 2005 prinesel drugo nominacijo za zlati globus, Mamma Mia! (prejel je nacionalno filmsko nagrado) in Pisatelj v senci (2010).

Ne spreglejte