Gašper Lubej

Ponedeljek,
15. 7. 2024,
11.33

Osveženo pred

12 ur, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Politico Xi Jinping Vladimir Putin Peter Szijjarto Josep Borrell predsedovanje EU bojkot Viktor Orban Donald Trump

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 11.33

12 ur, 42 minut

Zunanji ministri in evropski komisarji bodo bojkotirali Orbana

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,63
Viktor Orban | Zunanji ministri EU pripravljajo veliki bojkot vrha EU v Budimpešti, ki ga pripravlja madžarski premier Viktor Orban. | Foto Reuters

Zunanji ministri EU pripravljajo veliki bojkot vrha EU v Budimpešti, ki ga pripravlja madžarski premier Viktor Orban.

Foto: Reuters

Ministri za zunanje zadeve Evropske unije nameravajo bojkotirati sestanek, ki ga za konec avgusta v okviru predsedovanja EU pripravlja madžarski premier Viktor Orban, poroča bruseljski portal Politico. Zunanjim ministrom se pridružujejo tudi evropski komisarji, je danes odločila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prav tako komisija ne bo obiskala Madžarske, so sporočili v Bruslju. Ta načrt brez primere je posledica vse večjega ogorčenja nad Orbanom, ki je prejšnji teden brez posvetovanja z Brusljem obiskal Moskvo in Peking, sestal pa se je tudi z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Po poročanju Politica ministri za zunanje zadeve konec avgusta ne bodo odpotovali v Budimpešto, ampak bodo v istem času organizirali lasten vrh. Tako bodo prekrižali Orbanove načrte, da bi vrh izkoristil za vpliv na zunanjepolitično agendo Unije, hkrati pa bodo preprečili, da bi bil v središču pozornosti njegov minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto, analizira Politico.

Zakaj se bodo maščevali Orbanu?

Dogajanje je povezano z Orbanovim oviranjem pomoči Ukrajini in njegovimi samooklicanimi mirovnimi misijami pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu in kitajskem voditelju Ši Džinpingu, ki niso bile usklajene z drugimi voditelji EU. "Številni zunanji ministri so iskali način, kako se izogniti temu, da bi postali orodje v še enem Orbanovem propagandnem šovu," piše Politico. Vplivni bruseljski portal se sklicuje na tri diplomatske vire, ki niso želeli biti imenovani.

Kakšen signal mu pošiljajo?

Eden od virov je dejal, da želijo zunanji ministri z bojkotom srečanja v Budimpešti "poslati jasen signal, da Madžarska ne govori v imenu EU".

O načrtu so neformalno razpravljali predstavniki več držav EU, vključno s Francijo in Nemčijo. V sredo bo ekipa visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella načrt predstavila 27 stalnim predstavnikom EU, še napoveduje Politico.

En bojkot je že bil

Na prvo srečanje madžarskega predsedstva EU v Budimpešti, na katerem so razpravljali o industrijski politiki, je sicer prišlo le sedem ministrov iz drugih držav in noben komisar.

Pridružujejo se jim tudi evropski komisarji

Za podobno potezo, kot jo nameravajo storiti evropski zunanji ministri, so se odločili tudi v Evropski komisiji. Predsednica Ursula von der Leyen je danes potrdila, da se evropski komisarji zaradi ravnanja Orbana ne bodo udeleževali neformalnih zasedanj v organizaciji madžarskega predsedstva Sveta EU, prav tako pa komisija ne bo obiskala Madžarske. 

"Zaradi dogajanja ob začetku madžarskega predsedovanja se je predsednica odločila, da bo Evropska komisija na neformalnih zasedanjih Sveta EU zastopana zgolj na ravni visokih uradnikov," je na družbenem omrežju X sporočil tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer. Prav tako po njegovih navedbah kolegij komisarjev ne bo obiskal Budimpešte in se srečal z madžarsko vlado, kot je to v navadi ob začetku predsedovanja vsake države članice.

Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je v odzivu sporočil, da madžarsko predsedstvo "ostaja zavezano iskrenemu sodelovanju z državami članicami in institucijami EU". "Na dogodke predsedstva smo jih povabili, da bi razpravljali o skupnih izzivih. To je skupna naloga in odgovornost vseh držav članic in institucij," je zapisal na omrežju X. Poudaril je, da je EU mednarodna organizacija, sestavljena iz držav članic. Tako Evropska komisija kot institucija Evropske unije po njegovem mnenju ne more izbirati, s katerimi članicami in institucijami želi sodelovati.

Donald Trump in Viktor Orban
Novice Orban nadaljuje "mirovno misijo": po Putinu in Xi Jinpingu še Trump
Viktor Orban
Novice Orban zaradi obiska v Moskvi tarča kritik in očitkov o morebitni kršitvi pogodbe EU
Viktor Orban, Vladimir Putin
Novice Orban prepričan, da je z obiskom Moskve povečal možnosti za mir v Ukrajini
Viktor Orban, madžarski premier
Novice Ši pozval svetovne sile k prizadevanjem za dialog med Ukrajino in Rusijo