Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2016,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin Boris Nemcov

Sobota, 12. 3. 2016, 18.28

8 let

Ženske, ki nasprotujejo Putinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tri hčerke ruskih opozicijskih politikov se bojujejo proti Vladimirju Putinu in Kremlju.

Pred deveti meseci je zaradi groženj iz Moskve v Nemčijo prebegnila Žana Nemcova, 31-letna hčerka umorjenega ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova. Kje živi, je še vedno skrivnost, saj se boji za svoje življenje.

Družine z vrednotami demokracije Žana Nemcova je ena izmed tria hčerk ruskih politikov, ki se borijo proti Vladimirju Putinu. Poleg nje je v tujino odšla tudi Ksenija Sobčak, hčerka bivšega župana St. Peterburga Anatolija Sobčka, ki je bil celo Putinov politični mentor. Predvidevajo, da je bilo njeno ime zapisano na istem seznamu umor kot Nemcevo. V tujino je pobegnila tudi Maria Gaidar, hčerka gospodarskega reformista Jegora Gaidara, ki je bil v času Borisa Jelcina premier.

Vsem trem hčerkam je skupno to, da so bili njihovi očetje pomembni politiki v času prehoda iz Sovjetske zveze v demokratično Rusijo. Vse so odrasle v liberalnem okolju, z upanjem, da bodo demokratične vrednote temelj nove Rusije. Zato se zdaj borijo proti Putinu, saj menijo, da bo dokončno ukinil rusko demokracijo.

V izgnanstvu, dokler ne bo demokracije "Predsednik Putin je na svojo stran speljal vse medije," je prepričana Žana Nemcova: "Vlada s pomočjo skorumpiranih oligarhov, zaradi česar je naše gospodarstvo šibko."

Prepričana je, da bo morala v izgnanstvu živeti toliko časa, dokler Rusija ne bo postala pravna država. "Menim, da bom od tu lahko bolj pritiskala in zagotovila, da bo smrt mojega očeta popolnoma raziskana," je dejala novinarjem Spiegla. Prizadeva si tudi, da bi Svet Evrope določil posebnega poročevalca pri preiskavi smrti Borisa Nemcova, ki so ga na ulici sredi Moskve ustrelili pred dobrim letom.

V Nemčiji želi ustanoviti fundacijo Borisa Nemcova, ki bi vsako leto podeljevala priznanja tistim posameznikom, ki se zavzemajo za evropske vrednote v Rusiji.

"Vrni ljudem volitve, baraba!" Marija Gaidar je svoje zatočišče našla v ukrajinski Odesi. Tudi ona trdi, da se ne bo vrnila v Rusijo, dokler ne bo prevladala demokracija. Trenutno je ministrica za socialo in zdravstvo guvernerja Odese Mihaila Šakašvilija, nekdanjega gruzijskega premierja, ki je tudi na seznamu nasprotnikov Moskve. Že od začetka Majdanske revolucije zagrizeno deluje v Ukrajini. V ruskih medijih jo opisujejo kot izdajalko domovine in pozivajo, da bi morali celo družino Gaidar pobiti. "Moja družina je tega vajena," je dejala, saj je bil tudi njen oče označen za sovražnika, ko je hotel vpeljati gospodarske reforme.

Marija Gaidar je svoj upora proti Putinu začela leta 2006, ko je na most pred Kremljem razobesila napis "Vrni ljudem volitve, baraba!"

Od glamurja do odpora V Odesi je tudi Ksenija Sobčak, "ruska Paris Hilton", kot jo imenujejo, novinarka opozicijske televizije Dozhd. V letih se je prelevila iz plavolase starlete, ki je napisala vodič "Kako se poročiti z milijonarjem", v levinjo, ki je v prvih vrstah antiputinovih protestnikov. Glamur je zamenjala za upor.

Ima svojo oddajo Sobčak Live, v kateri so gostje večinoma ljudje, ki nasprotujejo Putinu. Po umoru Borisa Nemcova je dejala, da je ona naslednja na seznamu in je pobegnila iz Rusije. Tudi njen oče je umrl v izgnanstvu v Parizu, kamor je pobegnil, ko so ga, da bi ga diskreditirali, obtožili korupcije.

Ne spreglejte