SiolNET. Novice Svet
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska že odgovorila ZDA s svojimi carinami

0,46

termometer

tovorna ladja, Kitajska
Foto: Reuters

Skladno z napovedmi so ZDA uvedle desetodstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev. Če nadaljnja pogajanja s Kitajsko o spremembi njenih trgovinskih praks ne bodo obrodila sadov, se bodo te carine v začetku leta 2019 zvišale na 25 odstotkov. Kitajska na povračilni ukrep ni čakala in je nemudoma uvedla lastne carine na uvoz blaga iz ZDA v vrednosti 60 milijard dolarjev.

Povračili ukrepi Pekinga so skromnejši, ker ZDA ne izvažajo tako veliko blaga na Kitajsko. Kitajska je lani iz ZDA uvozila le za 130 milijard dolarjev blaga, ZDA pa so iz Kitajske uvozile za okoli 500 milijard dolarjev proizvodov.

Vlada v Pekingu je na ZDA naslovila ostre kritike, ker "brez sramu" vodijo protekcionizem in politiko ekonomske moči. V Beli knjigi o trgovinskem sporu, ki so jo objavili v Pekingu, piše, da ZDA "zmotno obtožujejo" številne države, še posebej Kitajsko. Washington poskuša z dodatnimi carinami ustrahovati druge države in jim vsiliti svoje zahteve.

EU in Slovenija v skrbeh

V EU in Sloveniji se krepi zaskrbljenost, da bi se posledice trgovinske vojne lahko razlile po vsem svetu. Ameriški predsednik Donald Trump je nove carine napovedal prejšnji teden, potem ko je že uvedel carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev.

Hkrati je v primeru povračilnih ukrepov Pekinga že zagrozil z novimi carinami.
Kitajska, delavci Novice Kitajska odgovarja ZDA s carinami na 60 milijard dolarjev ameriškega izvoza

Ameriški gospodarstveniki opozarjajo na posledice carin

V ameriških gospodarskih združenjih so nad zaostrovanjem trgovinske vojne zaskrbljeni, Trumpovo odločitev pa označujejo za lahkomiselno, saj naj bi povzročila trajno škodo skupnostim po vsej državi.

Nemški inštitut za gospodarske raziskave Ifo je ocenil, da bodo dodatne carine upočasnile kitajsko gospodarsko rast za od 0,1 do 0,2 odstotne točke. Če bi se carine ob koncu leta zvišale z 10 na 25 odstotkov, pa bi se učinek zmanjšanja gospodarske rasti okrepil na 0,3 do 0,5 odstotne točke.

Donald Trump Novice Trump bo drastično zaostril konflikt s Kitajsko

Priložnost za Evropo

Hkrati Ifo navaja, da trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko "ustvarja priložnost za Evropo, da uveljavi lastne interese". Če bo namreč Kitajska prisiljena v reforme v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), bo to precej bolj okrepilo konkurenčnost nemških kot ameriških dobaviteljev.

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko bi lahko zaradi upada svetovne trgovine prizadel močno izvozno usmerjena evropska gospodarstva, vključno s Slovenijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin