Sreda,
14. 8. 2024,
17.17

Osveženo pred

2 uri, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
sabotaža Nemčija vojska

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 17.17

2 uri, 20 minut

Zaradi suma sabotaže zaprli vojaško oporišče, v ograji so našli luknjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Nemško vojaško oporišče | Oporišče je tudi pomembno vozlišče za vojaško podporo Ukrajini.  | Foto Guliverimage

Oporišče je tudi pomembno vozlišče za vojaško podporo Ukrajini.

Foto: Guliverimage

Vojaško oporišče Köln-Wahn na zahodu Nemčije je zaprto, ker obstaja sum poskusa vdora in sabotaže, je sporočilo nemško obrambno ministrstvo. Oblasti domnevajo, da je bila voda v oporišču, kjer je zaposlenih več tisoč ljudi, namerno onesnažena. Po incidentu so zvišali stopnjo ogroženosti tudi v letalskem oporišču zveze Nato v nemškem mestu Geilenkirchen, poročajo mediji.

Po poročanju nemške politične revije Der Spiegel policija in protiobveščevalna služba nemške vojske preiskujeta vdor v bazo. Po virih, na katere se sklicuje revija, so v ograji oporišča odkrili luknjo. Vojakom in civilistom v oporišču so svetovali, naj ne pijejo vode iz vodovoda, saj sumijo, da je onesnažena.

V oporišču je zaposlenih več tisoč vojakov in civilistov 

V oporišču Köln-Wahn v bližini letališča Köln-Bonn je več vojaških in civilnih objektov nemške vojske ter letala, ki jih kancler Olaf Scholz in njegovi ministri uporabljajo za vladna potovanja. V njem je zaposlenih približno 4.300 vojakov in 1.200 civilistov.

Oporišče je tudi pomembno vozlišče za vojaško podporo Ukrajini. Ukrajinski vojaki po usposabljanju v Nemčiji od tam redno odhajajo domov prek Poljske, dodaja Spiegel.

Stopnjo ogroženosti zvišali tudi v drugem oporišču 

Stopnjo ogroženosti so po incidentu zvišali tudi v Natovem letalskem oporišču Geilenkirchen, ki je tako kot Köln v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija. Tiskovni predstavnik Nata v oporišču je poudaril, da baze niso zaprli ter da so tam že preverili vodo in ugotovili, da ni oporečna, poroča Deutsche Welle.

Kdo stoji za morebitno sabotažo, za zdaj ni znano. Je pa generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pred kratkim opozoril, da ruska obveščevalna služba vse bolj drzno deluje proti državam članicam. To velja tako za kibernetske napade kot za operacije na terenu. O podobnih incidentih so v preteklih mesecih poročale Poljska, Velika Britanija in Češka.

požig na francoski železnici
Novice Železniški promet v Franciji po sabotažah znova stekel normalno
Varna hiša, Grčija, hotel, apartma
Novice Luksuzni apartma v Grčiji je bil na skrivaj varna hiša ruskih morilcev in saboterjev
Pralni stroj
Novice Pralni stroj, ki buri duhove: sabotaža, napaka ali kaj tretjega?